Välipalan kulmakivet


Päivän kahden pääaterian lisäksi tarvitaan useita pienempiä, mutta täysipainoisia välipaloja. Hyvä välipala on sopivan kokoinen, ei pieni eikä suuri. Se ei saa korvata pääaterioita, mutta sen turvin pitäisi jaksaa seuraavaan ateriaan asti. Välipalan perustana ovat vihannekset, juurekset, hedelmät, marjat ja täysjyväviljavalmisteet. Sitä voi täydentää vaihdellen vähärasvaisilla ja vähäsuolaisilla maito- ja lihavalmisteilla.

RUOKARYHMÄ SUOSITUS VINKIT
Kasvikset, marjat ja hedelmät Monipuolisesti ja vaihtelevasti. Varmista, että myös jokainen välipala sisältää kasviksia, marjoja tai hedelmiä. Näin kasviksia puoli kiloa päivässä eli kuusi annosta -tavoite on helppo saavuttaa. Suosi tuoreita ja värikkäitä kasviksia, marjoja ja hedelmiä sellaisinaan, juureslohkoina, leivillä, pirtelöissä, rahkavälipaloissa, dippilautasella ja tuoremarjakiisseleissä. Lisää runsaasti kasviksia myös piirakoihin, pannareihin, lämpimiin voileipiin ym. välipaloihin. Muista mausteet ja yrtit välipaloissa.
Leipä ja puuro Leipä runsaskuituista (≥6 g/100 g ja ruisleipä ≥ 10 g/100 g ja vähäsuolaista (≤ 0,7 %, näkkileivät ≤ 1,2 %). Suosi täysjyväviljavalmisteita. Lisää leseitä ja hiutaleita taikinoihin, jogurtteihin ja vaikkapa pirtelöihin. Leipien lisäksi myös puurot ovat hyviä vaihtoehtoja. Muista tarjota ohessa kasviksia, marjoja tai hedelmiä.
Makeat ja suolaiset leivonnaiset Valmistuotteissa tavoitteena rasvaa enintään ≤ 10 g/100. Tyydyttynättä rasvaa alle 30 % rasvoista ja suolaa enintään 0,7 %. Suosi leivonnaisissa hiivataikinapohjia muro- ja voitaikinoiden sijaan. Makeissa leivonnaisissa suosi pullaa ja pullapohjaisia marja-/ hedelmäpiirakoita. Vältä viinereitä ja munkkeja. Unohda pasteijat, lihapiirakat ja croissantit. Sen sijaan suosi suolaisissa leinonnaisissa karjalanpiirakoita ja vähärasvaisia, kasvispitoisia piirakoita.
Leipä- ja ruoanvalmistus- rasva Kasvimargariinit, kasvirasvalevitteet ja kasviöljyt. Käytä leivillä kasvimargariinia tai kasvirasvalevitettä ja ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa kasviöljyä tai margariinia.
Leikkeleet ja makkarat Vähärasvaisina: täyslihavalmisteet  ≤ 4 g/100 g, leikkelemakkarat ≤ 12 g/100 g, suolaa ≤ 1,8 %. Tarjoa leikkeleitä ja makkaroita vain kohtuullinen määrä esim. yksi viipale/leipä. Muista salaatinlehdet ja paprikarenkaat.
Juustot Vähärasvaisina (≤ 17 g/100 g) tai kasvirasvapohjaisina, suolaa ≤ 1,2 %. Tarjoa juustoa vain kohtuullinen määrä esim. yksi viipale/leipä. Muista tomaatti- ja kurkkuviipaleet. Vähennä juuston käyttöä myös suolaisissa leivonnaisissa kuten pizzoissa ja piirakoissa.
Jogurtit, viilit ja niiden kaltaiset valmisteet Rasvattomina, vähärasvaisina (≤ 1 g/100 g) tai kasvirasvapohjaisina. Hiilihydraatteja enintään 12 g/100 g, jolloin sokerin määrä pysyy kohtuullisena. Tarjoa maustamattoman jogurtin ja viilin kanssa marjoja ja pikottuja hedelmiä. Tee jogurtista ja piimästä myös marja- ja hedelmäjuomia.
Juomat Rasvaton maito, vesi tai kevyitä vaihtoehtoja. Laimenna mehut riittävästi tai käytä kevytmehuja. Tuoremehua tarjotessasi käytä laimennussuhdetta 1:1. Valmista kaakao mieluiten rasvattomaan maitoon.