Vaihtelua salaattipöytään


Huomioi sesongit

Salaattipöytä kannattaa koota sesongin kasviksia hyödyntäen. Kasvissesonki on parhaimmillaan sadonkorjuuaikaan loppukesästä, mutta muitakin sesonkikasviksia vuodenaikojen vaihtelua kannattaa hyödyntää. Kotimaiset Kasvikset ry:n teemaviikoista saa hyvän rungon.

Ota pääruoka huomioon

Vältä päällekkäisyyksiä. Älä tarjoa salaattipöydässä samoja raaka-aineita kuin pääruoassa.

Tarjoa raskaan ja rasvaisen pääruoan (esim. leike kermaperunoilla) kanssa kevyt ja raikas salaattipöytä. Älä tarjoa silloin majoneesisalaatteja tai suolaisia säilykkeitä vaan vihersalaattia ja kurkkua.

Kevyen pääruoan (esim. sosekeitto) kanssa sopii ruokaisa salaattipöytä, vaikkapa pavut ja raejuusto.

Vaihtele valmistustapaa

Tuoreet kasvikset salaattipöydässä ovat aina varma valinta

Silloin tällöin kasviksia kannattaa tarjota myös maustettuna tai marinoituna. Chilillä maustetut sipulikiekot, curryllä maustettu kaaliraaste tai timjamilla maustettu tomaattihakkelus tarjoaa uusia makuja pienellä vaivalla.

Myös tavallisuudesta poikkeavalla leikkaustyylillä tutuista raaka-aineista saa pientä silmäniloa asiakkaalle.

Kirjoita ruokalista houkuttelevaksi

Päivän ruokalistaa lukiessaan asiakas luo ensimmäisen mielikuvan tarjolla olevasta ruoasta. Sanavalinnoilla on siis merkitystä houkuttelevuuden kannalta. ”Timjamilla maustettu porkkanasosekeitto” herättää paljon enemmän ruokahalua kuin tavanomainen ”kasvissosekeitto”. ”Viinillä maustettu juureslihapata” tuntuu heti houkuttelevammalta kuin pelkkä ”Lihapata”.

Valmisruokiin saa vaihtelua kauden kasviksilla. Lisää valmiin lihamurekkeen päälle kesällä chilillä maustettuja tomaattisiivuja ja talvella porkkanasuikaleita. Perinteinen mureke muuttuu aivan uudeksi ruokalajiksi!

Sesonkeja voi hyödyntää myös suunnittelemalla teemapäiviä. Esimerkiksi syksyllä yhtenä päivänä voi viettää ruska-päivää ja tarjota keltaisia ruokia. Teemaa voi hyödyntää myös ruokasalin puolella koristelemalla pöydät ruskan värein.

Myös jokin raaka-aine voi toimia teemapäivän aiheena. Tomaattipäivänä pöydät koristellaan tomaateilla ja ruoissa käytetään runsaasti tomaattia.