Hiilihydraatit


Hiilihydraattipitoiset ruoka-aineet ovat ihmisen ravinnon perusta. Katso suositeltavat päiväannokset kohdasta Ravitsemussuositukset.

Hiilihydraatteja ovat sokerit, tärkkelys ja ravintokuitu. Sokerit ja tärkkelys ovat ruuansulatuskanavassa hajoavia ja imeytyviä hiilihydraatteja. Hiilihydraatit hajoavat elimistössä pääasiallisesti glukoosiksi, joka on tärkein elimistömme energiaa tuottava aine. Grammassa glukoosia kuten muitakin imeytyviä hiilihydraatteja on 17 kJ eli 4 kcal.

Mistä?

Hiilihydraatteja saadaan pääasiassa kasvikunnan tuotteista sekä maidosta. Tärkeimpiä hiilihydraattien lähteitä ovat vilja, peruna ja vihannekset, juurekset sekä marjat ja hedelmät.

Miksi?

Ravinnosta saatavat hiilihydraatit käytetään energian tuottamiseen. Niillä täytetään myös vaillinaiset glykogeenivarastot (hiilihydraatin varastomuoto). Mikäli hiilihydraatteja saadaan yli kulutetun energiamäärän, loput varastoituvat rasvana rasvakudoksiin. Aivot ja hermokudos käyttävät miltei pelkästään glukoosia energianlähteenään. Hiilihydraattien käyttö energianlähteenä säästää proteiineja tärkeämpiin tehtäviin. Hiilihydraatit ovat tärkeitä myös rasvojen aineenvaihdunnan normaalille kululle.