Salaattipöytä


Selkeys on valttia

Hyvään salaattipöytään kuuluu vähintään kuudesta kahdeksaan erilaista kasvisraaka-ainetta: juuresraastetta, salaattia, tomaattia, kurkkua, kauden vihanneksia.

Hedelmät ja marjat tuovat vaihtelua perusvalikoimaan. Käytä suunnittelussa apuna Kotimaisten Kasvisten salaattipalettia. Yhdistele salaattipöytään eri raaka-aineita vaaka- tai pystysuunnassa.

Salaattipaletti

salaattipalettilisake.pdf

salaattipalettiruoka.pdf

Tarjoa salaatin raaka-aineet jokainen erillään. Sekoitettujen salaattien käyttämistä kannattaa välttää, tai jos sekoitettuja salaatteja tarjotaan, niiden lisäksi tulee tarjota myös erillisiä salaattiaineksia. On parempi, että asiakas saa itse päättää, mitä kasviksia lautaselleen ottaa.

Sijoita salaattivaunu ruokalinjaston etuosaan. Silloin lautanen täytetään helpommin lautasmallin mukaisesti. Reilut ottimet tai omat salaattilautaset auttavat myös asiaa.

Vaihtelua ja erilaisia teemoja

Vaihtele raaka-aineita päivittäin.

Tarjoa kasviksia silloin tällöin esim. marinoituna tai maustettuna, niin saat hyvää vaihtelua esim. kaalikasvien, sipulien tai raasteiden tarjoiluun. (Chilillä maustetut sipulikiekot, currylla maustettu kaaliraaste tai timjamilla maustetut tomaattiviipaleet, pähkinät, oliivit ja siemenet tarjoavat erilaisia makuja pienellä vaivalla.)

Piristä salaattipöytää ja luo silmäniloa asiakkaille leikkaamalla kasvikset tutusta poikkeavalla tyylillä.

Vältä toistoa salaattipöydässä ja pääruoissa.

Älä tarjoa salaattipöydässä samoja tai samalla tavalla käsiteltyjä raaka-aineita, joita on käytetty pääruoissa.

Salaattipöydän tulee tukea pääruokaa. Tarjoa tuhdin ruoan kanssa kevyt ja raikas salaattipöytä (kurkkua, vihersalaattia, hedelmiä ja marjoja…) ja kevyen lounaan kanssa ruokaisampi salaattipöytä (marinoituja kasviksia, papuja, raejuustoa…).

Tarjoa pari kolme kastikevaihtoehtoa, joista yksi on kevytvaihtoehto. Nimeä kastikkeet selkeästi.

Erilaisilla yrttiöljyillä, viinietikoilla ja esim. pestokastikkeella saat heti nostettua salaattipöydän tasoa. Korkeatasoisessa salaattipöydässä näkyy joskus myös tuoreita yrttejä ja versoja.