Etyleeni
Etyleeni on väritön, makeanhajuinen kaasu, joka syntyy kasvien hengityksessä. Etyleenin tuottaminen on kasvin normaalia elintoimintaa. Etyleeni nopeuttaa hedelmien kypsymistä (ja vanhenemista) ja vaikuttaa sekä maun että aromin muodostumiseen.
Osa hedelmistä ja tomaatti sekä ylikypsät, vioittuneet ja homeiset tuotteet tuottavat runsaasti etyleeniä. Osa kasviksista, yleensä vihreät, ovat erittäin arkoja etyleenin haittavaikutuksille. Vauriot näkyvät tuotteissa mm. vihreiden osien kellastumisena, maun muutoksina sekä pehmenemisenä. Esimerkiksi porkkanan maku muuttuu etyleenin vaikutuksesta karvaaksi, kun taas kasvihuonekurkku ja persilja kellastuvat.
Etyleeni nopeuttaa myös kukkien vanhenemista ja siksi kukat pidetäänkin kaukana etyleeniä runsaasti tuottavista tuotteista.
Etyleenihaittojen ehkäiseminen myymälässä
- Pidä etyleenin tuottajat ja etyleenistä kärsivät tuotteet kaukana toisistaan.
- Poista homehtuneet, ylikypsät, vioittuneet ja pilaantuneet tuotteet heti.
- Nopea kierto.
- Huolehdi varaston ilmanvaihdosta ja tuuletuksesta.
- Pidä pakkaukset suljettuina.
- Huolehdi varastojen siisteydestä.
Etyleeniä erittävät ja etyleenistä kärsivät tuotteet tulee säilyttää erillään sekä varastossa että myyntiesittelyssä. Noin puoli metriä riittää välimatkaksi myyntiesittelyssä. Huomioi myös se, että pakkaaminen vähentää haittoja vain vähän, sillä hevi-kelmu on hengittävää ja siten päästää etyleenin lävitse.
Säilytyksessä huonosti yhteen sopivat kasvikset
Etyleenille arkoja |
Etyleeniä runsaasti tuottavat |
Appelsiini Chili Greippi Guava Herkkusieni Jauhobanaani Kaalit Kaki Kesäkurpitsa Kiivi Kiwano Kumquat Kurkku Mandariini Munakoiso Nippuvihannekset Okra Paksoi Palkokasvit Palsternakka Pepino Peruna Pinaatti Porkkana Purjo Ruohosipuli Salaatit Salaattisikuri Selleri Tamarillo Tankoparsa Vesimeloni Yrtit |
Annoona Aprikoosi Avokado Banaani Feijoa Jakkihedelmä Litsiluumu Luumu Mango Mangostani Nashi Nektariini Omena Papaija Passionhedelmä Persikka Päärynä Rambutan Sapodilla Sokerimelonit Tomaatti Viikuna Ylikypsät, vioittuneet ja homeiset tuotteet |