Etylen
Etylen är en färglös gas med söt doft som uppstår då växterna andas. Etylen gör att frukterna mognar snabbare och påverkar utvecklingen av både smak och aromer.
En del frukter, tomater samt övermogna, skadade och mögliga produkter utsöndrar mycket etylen. En del trädgårdsprodukter, oftast gröna, är väldigt känsliga för etylen. Skadorna syns på produkterna bland annat så att gröna delar blir gula, smaken förändras och produkterna mjuknar. Morot blir besk av etylen, medan växthusgrurka och persilja gulnar.
Etylen gör också att blommor vissnar snabbare och därför är det viktigt att hålla blommor långt borta från produkter som utsöndrar mycket etylen.
Hur förebygga skador av etylen i butiker
- Förvara produkter som producerar etylen separat från de produkter som är känsliga för gasen
- Sortera genast bort mögliga, övermogna, skadade och förfarna produkter.
- Snabb omsättning
- Se till att ventilation och vädring fungerar i lagret.
- Håll förpackningarna stängda.
- Håll lagren rena och snygga.
Vid försäljning räcker det att avståndet mellan de etylenavsöndrande varorna och de som är känsliga för etylen är cirka 50 cm. Märk att förpackning av varorna har liten inverkan eftersom förpackningsmaterialet andas och låter etylen passera.
Produkter som inte bör förvaras tillsammans
Känsliga för etylen | Utsöndrar rikligt med etylen |
Apelsin
Aubergine Baljväxter Cikoriasallat Champinjon Grapefrukt Gräslök Gurka Kaki Kiwi Knippgrönsaker Kålar Matlagningsbanan Morot Potatis Purjo Sallat Sparris Spenat Squash Vattenmelon Örter |
Aprikos Avokado Banan FeijoaFikon Jackfrukt Kirimoja Plommon Nektarin Persika Päron Sandpäron Tomat Äpple |