Från inhemska åkrar

Inhemska bär och frilandsgrönsaker är som bäst. Hitta säsongens favoriter, läs om odlarna bakom dem och hitta de smakligaste recepten.

Läs mer

Kolla in
våra temaveckor!

Använd säsongens välsmakande och mångsidiga trädgårdsprodukter i matlagningen. Vad ska man välja och när är de som bäst?

Läs mer

Ett halvt kilogram om dagen!

Sex nävar trädgårdsprodukter om dagen är en enkel och välsmakande vana som hjälper dig att må bra. Låt dig inspireras av våra delikata recept.

Läs mer

Närodlade blommor året om

Det finns inhemska blommor under alla dagar av året. Bekanta dig med utbudet och säsongerna.

Läs mer

Världens renaste mat

Inhemska växthusgrönsaker är rena, miljövänliga och delikata året om.

Läs mer

Välkommen till Inhemska Trädgårdsprodukter rf:s webbsidor

Inhemska Trädgårdsprodukter rf befrämjar kvaliteten och åtgången av trädgårdsprodukter, det vill säga grönsaksfrukter, bladgrönsaker, rotfrukter, bär, frukt, potatis, odlade svampar, blommor och plantskoleprodukter samt vidareförädlade vegetabilier.

Det lönar sig att välja inhemska grönsaker i den egna kosten – det ger dig välmående. Samtidigt tryggar vi att den inhemska matproduktionen har en framtid. Vi önskar dig trevliga lässtunder och inspiration!

Läs mer
Kauneimmat kukat, ympäri vuoden
Kasvihuonetuotannon hiilijalanjälki on laskenut 56 % kymmenessä vuodessa.
Suomalaisen tomaatin vesijalanjälki on 1/91 verrattuna espanjalaiseen.
Kotimaiselle kurkulle riittää 1/10 maata espanjalaiseen verrattuna.

Varför lönar det sig att äta inhemska grönsaker varje dag

  • Genom att välja inhemskt, stöder du ansvarsfull produktion. Produktionsmetoderna i kombination med ren luft, jord och vatten garanterar att produkterna är trygga att använda.
  • Trädgårdsprodukterna innehåller rikligt med nödvändiga skyddsämnen som är viktiga för att vi ska växa och må bra.
  • Trädgårdsprodukter innehåller antioxidanter och flavonoider som hjälper kroppen att reparera och återhämta sig.
  • Av trädgårdsprodukter kan du göra god, mångsidig och färgglad mat.
  • Trädgårdsprodukter av olika färger innehåller olika nyttiga ämnen och de kan avnjutas både färska och tillredda.
Läs mer

Smakresor

Ta hjälp av vår stora kokbok både till fest och vardag. Där hittar du hundratals färggranna och delikata recept! Hitta välsmakande rätter för både allätare och vegetarianer.

Läs mer

Årets grönsak 2024 är basilika

Basilika är Årets grönsak 2024. Basilika kallas också örternas konung och kärlekens ört. Den aromrika basilikan för i […]

Trädgårdsprodukternas inverkan på hälsan

Enligt flera olika undersökningar inverkar en kost som innehåller mycket grönsaker, rotfrukter, bär och frukt positivt på hälsan och minskar risken för att insjukna i många kroniska sjukdomar.

Årets kvalitetsproducent

Genom att utse Årets kvalitetsproducent vill Inhemska Trädgårdsprodukter rf. uppmärksamma företag som satsar på så väl produkter av hög kvalitet, som på långsiktiga och kvalitativa produktionsmetoder. Inhemska Trädgårdsprodukter rf. utser varje år Årets kvalitetproducent på basen av förslag från medlemsorganisationerna.

Avtal om märkesanvändningsrätt

Inhemska Trädgårdsprodukter rf. innehar kvalitetsmärket för finländska trädgårdsprodukter, Hjärtbladsmärket. Konsumenten kopplar produkter med detta märke till god kvalitet och produktsäkerhet.

Förvaring av trädgårdsprodukter

Trädgårdsprodukternas kvalitet påverkas bland annat av produkternas förvaringstid, förvaringstemperatur, etylen, möjliga ytskador, luftströmmar och ljus. Då man känner de ideala förvaringsförhållandena kan svinnet och att produkterna förstörs minimeras. Det är bra att fundera på hur produkterna förvaras så väl i butik som i hemmet.

Läs mer

För odlare

Här finns information för yrkesodlare, bland annat hur man ansöker om och använder Hjärtbladsmärket, frågor om hur man befrämjar åtgång och marknadsföring samt kvalitetskrav och förpackningsmärkning.

Läs mer

Följ oss på sociala medier