Årets grönsak 2024 är basilika


Basilika är Årets grönsak 2024. Basilika kallas också örternas konung och kärlekens ört.

Den aromrika basilikan för i alla fall med sig kärlek till matlagningen, eftersom den är Finlands populäraste ört vid sidan om dill och persilja. Basilikablad är goda som sådana i sallader, men smaken passar även bra till annan matlagning. Basilika används vid sidan av den goda smaken även på grund av sina hälsofrämjande egenskaper.

Årets grönsak har det latinska namnet Ocimum basilicum, och kommer från de grekiska orden för doftande och konung. Denna ört, som härstammar från Asien och Afrika, har ansetts som både helig och som kärlekens ört i Medelhavsländerna, där den utgör ett väsentligt tillskott i matkulturen. Basilikan hör till de kransblommiga växterna. Till samma växtfamilj hör även många andra aromrika örter såsom mynta, oregano och mejram.

I matlagning kan man använda basilikans samtliga växtdelar som ligger ovan jord. Som äldre förvedas stjälken på denna örtartade växt, och vartefter blomningen framskrider blir även smaken mildare. Därför lönar det sig att föryngra och toppa plantan samt skörda kontinuerligt.

Det finns hundratals olika sorters basilika, som varierar färg, bladform och arom.  Den vanliga storbladiga basilikan är den mest kända, och passar bäst till italiensk pesto eller som ingrediens i en mozzarellasallad. Till exempel i Thailand och Mexiko använder man mera småbladiga och starkare basilikasorter för att få skarpare och mera citrussmak i maten. Övriga vanliga basilikasorter är anis-, kanel-, timjan- och citronbasilika.

Bäst som färsk

Basilikans arom är som bäst då den är färsk. Av den orsaken säljs den ofta i krukor, där den trivs bäst i hemmiljö. Hemma håller sig basilikan bäst i rumstemperatur. Den klarar inte temperaturer under sex grader. Under hemtransporten lönar det sig att skydda den mot kyla. Hemma bör den placeras på ett ljust ställe och exempelvis i ett vattenglas, där det hela tiden ska finnas litet vatten för växtens behov.

På vintern då rumsluften är torr kan man placera en genomskinlig påse eller en kupa ovanpå örten, eftersom bladen lätt torkar ut i den torra vinterluften. Det går också att spreja basilikan för att få den att hålla längre.

I matlagning har basilikan många vänner.  Den passar utmärkt tillsammans med ostar, pasta, bröd, tomat och andra örter. Basilikans arom passar till alla grönsaks- och kötträtter, men speciellt bra till broiler, fiskrätter, och till exempel rätter med zucchini. Tillsätt basilikan i slutet av tillredningen så att aromen och de nyttiga egenskaperna inte förstör.

Basilika går även att använda som torkad, men då har den förlorat det mesta av sin arom.

Det går också att frysa in basilika efter kort förvällning.

 

Även till söta rätter och i blombuketter

Basilika är värd att prova även i söta rätter. Den ger en fräsch smak i exempelvis smoothies, och det går även att använda stjälkdelarna. Jordgubbar, hallon och plommon passar bra ihop med basilika, och då kan man söta t.ex. med inhemsk honung. Helt nytt är även snittblomsbasilika, som man kan odla för sitt eget nöjes skull, eller binda doftande örtblomsbuketter av.

 

Över sju miljoner

Det säljs över sju miljoner krukor basilika som odlats i växthus i Finland per år (År 2022 odlades 7,658 milj. plantor enligt statistik från Naturresursinstitutet). Det finns 35 yrkesodlare på olika håll i Finland. Under vissa år har basilika i kruka varit populärare än både krukodlad dill och persilja.

Basilika är också en tidlös favorit bland hobbyodlare. Den går att odla inomhus året om under LED-lampor, men utomhus kan den odlas under de varmaste sommarmånaderna främst från förkultiverade plantor, när medeltemperaturen är över 15 grader. Under vårarna mår basilikan dåligt när temperaturer sjunker under 10 grader. Då är det bäst att skydda dem, speciellt under kalla nätter.

Hälsofördelar

Basilikan har under årtusenden förknippats med många hälsofrämjande effekter. Dess aromatiska beståndsdelar främjar matsmältningen, sänker kolesterolet, och är samtidigt både lugnande och verkar uppiggande på humöret.

Trädgårdsförbundet rf. och Inhemska Trädgårdsprodukter rf. har redan under flera årtionden presenterat årets grönsak. Målet är att konsumenterna och handeln ska lära känna nya grönsaker och hjälpa oss finländare att hitta nya sätt att använda redan kända grönsaker och göra vår kost mångsidigare. Enligt de nya rekommendationerna borde vi äta upptill 800 g färska grönsaker dagligen per person. Det bästa sättet att lyckas är genom en mångsidig vegetarisk kost.

Från och med år 2024 har namnet Årets Grönsak förnyats och utökats till Årets HeVi (på finska Vuoden Hedelmä ja Vihannes) dvs, Årets Frukt och Grönsak. På så sätt kan även frukt och bär få denna titel i framtiden. År 2025 blir gurkan årets HeVi och följande år står jordgubbarna på tur.