Trädgårdsprodukter och hälsa
Trädgårdsprodukter (=grönsaker, rotfrukter, bär, frukter) innehåller
- rikligt med näringsämnen som är nödvändiga för kroppen, i förhållande till mängden energi. Sådana näringsämnen är vitaminer, mineraler, spårämnen och fibrer, samt antioxidanter och flavonoider. Trädgårdsprodukter är alltså näringstäta.
- arom- och färgämnen som påverkar matens smak, doft och utseende
- lite energi och obetydliga mängder fett
- inget kolesterol alls
- Ät olikfärgade trädgårdsprodukter såväl färska som tillredda för olika växter innehåller olika nyttiga ämnen.
- Byt inte ut trädgårdsprodukter mot vitamin- eller mineralpreparat. Forskning har visat att de inte har samma hälsoeffekter som att äta rikligt med grönsaker, rotfrukter, bär och frukt.
Bra mat är
- smaklig, mångsidig och färggrann
- vanlig vardagsmat som innehåller tillräckligt med nödvändiga skyddande näringsämnen. Inga kosttillskott behövs.
Det viktiga är
- kosten som helhet, inte att kontrollera intaget av enskilda näringsämnen
- att äta med måtta och inte glömma bort att röra på sig. Då hålls vikten under kontroll.
- att kosten är tillräckligt mångsidig för att trygga tillgången på näringsämnen. Det här blir allt viktigare ju mindre energibehovet är.
Många västerländska sjukdomar har samband med brister i kosten. Det har uppskattats att åtminstone 1/3 av cancerfallen och ungefär ½ av hjärt- och kärlsjukdomarna samt blodtryckssjukdomar har samband med det man äter. För mycket fett (framför allt mättat fett) samt för lite fullkorns- och trädgårdsprodukter är de viktigaste näringsfaktorerna som inverkar på de tidigare nämnda sjukdomarna.
Läs mer > Forskning om kostens inverkan