Förvaring av grönsaker
Förvaring av grönsaker
Grönsakernas kvalitet påverkas av t.ex. produkternas hållbarhet, lagringstemperatur, eten, eventuella stötar som grönsakerna fått, luftströmmar och mängden ljus. Att produkter far illa i förtid kan förhindras och matsvinn kan minskas. Det gör du genom att känna till de optimala lagringsförhållandena för olika produkter och genom att ta hänsyn till dem både när du lagrar grönsaker hemma och när du arbetar med grönsaker i en grossist- och detaljhandel.
Förvaringstid
Grönsakers ”åldrande” kan man se som en minskning av vätskespänningen och grönsaken blir slattrig, gröna växtdelar gulnar, grönsaken får en träaktig konsistens och smaken blir mjölaktig.
Typiska skador på grönsaker på grund av lång förvaringstid:
- grönsaker i knippen och kål -> gröna växtdelar blir gula
- rädisor, kålrot och kålrabbi -> strukturen blir träig
- morötter, sockermajs och ärter -> sötman försvinner
I butiken förkortas grönsakens förvaringstid om du beställer grönsaker ofta, bara för en eller två dagars försäljning.
Förvaringstemperatur
För hög temperatur försnabbar grönsakernas andning och bidrar till att grönsaker förstörs snabbare.
Särskilt känsliga för höga temperaturer är:
- broccoli och blomkål
- svamp
- groddar och skott
- färskskurna sallader och frukter
- förbehandlade och vakuumpackade grönsaker
- surkål
Vissa produkter är särskilt känsliga för låga temperaturer:
- tomat och gurka -> blir smaklösa och vattniga
- basilika och citronmeliss -> blir mörk
- banan -> blir mörk
- aubergin och avokado -> blir mörk fruktköttet blir mörkt
Vinterns minusgrader är en särskild risk för sallader och örter samt gurkor.
Förvaringstemperaturer och luftfuktighetsprocent för grönsaker (på finska)
Eten (etylen)
Etylengas produceras genom att grönsaker andass. Etylen påskyndar mognandet och åldrandet av grönsaker och påverkar bildandet av smak och arom. Vissa frukter och tomater samt övermogna, skadade och mögliga produkter producerar mycket eten.
Typiska skador orsakade av eten:
- gurkan gulnar och mjuknar
- gröna kålsorterr, sallat och örter samt grönsakers gröna delar gulnar
- morot och palsternacka får en bitter smak
- potatis börjar gro
Grönsaker som producerar eten och lider av eten (på finska)
Skavanker
Hårdhänt hantering orsakar stötar och skavanker i grönsakerna. Grönsakens förstörelseprocess börjar i förtid från den skadade delen av grönsaken. Smuts kan också komma in i produkten från den skadade ytan, vilket påskyndar produktens förstörelse. Särskilt frukter lider av stötar, men också grönsaker, särskilt tomater och zucchini, kan råka ut för för tidig förstörelse av stötar och tryckskador.
I butiken bör du undvika att hälla produkter ur förpackningslådorna eller göra det så försiktigt som möjligt. I höga staplar plattas de lägsta produkterna lätt till.
Luftflöde
Grönsaker innehåller rikligt med vatten. Om grönsaker lagras för torrt, avdunstar grönsakernas vatten och de blir snabbt slattriga. De flesta grönsaker bevaras bäst när luftfuktigheten är 85–90%.
Följande påverkas särskilt av luftflöden och uttorkning:
- sallat och örter
- tidiga grönsaker med blast och tunt skal
- broccoli och blomkål
- svamp
I butiker utsätts grönsaker för luftströmmar och drag, speciellt från luftflödet av kylmöbler, luftkonditionering och vid ingången till butiken.
Ljus
En del grönsaker tar skada av ljus.
Typiska skador förorsakade av ljus:
- potatisen blir grön
- en delad kål får en ny återväxt
- cikoria blir grön och smaken blir bitter
- vit och gul morot, hackad selleri och pepparrot blir grön
Bekanta dig med rena och läckra frilandsgrönsaker
Bäst just nu
Läckra grönsaker skördas från åkrarna under hela sommaren, och många grönsakers skörd räcker för hela året. Läs om odlarnas arbete med att odla ren mat.
Sätt smak på livet från finländska åkrar
Inhemska frilandsgrönsaker är ett ypperligt sätt att hämta smak, lätthet och välmående till livet. Läs mera…
VÄLMÅENDE FRÅN FINLAND:
I samarbete med: