Hyvinvointia Suomesta

Makua elämään oman maan pelloilta


Puoli kiloa päivässä, pari parhaassa – kasviksia on vaikea syödä liikaa! Kotimaiset avomaan kasvikset ovat loistava tapa tuoda elämään makua, keveyttä ja hyvinvointia. Juuri nyt ne ovat parhaimmillaan!

Katso, miksi kotimaiset kasvikset ovat PastoriPiken valinta ja miten kasvikset sopivat räppärin kokkausfilosofiaan.

Kasvisten syönti on helppo tapa lisätä hyvinvointia. Kevyitä herkkuja voi popsia mielinmäärin, eikä olo tule tukalaksi. Valitsemalla lautaselle monen värisiä kasviksia pidät huolen siitä, että saat monipuolisesti eri ravintoaineita.

Tälle sivustolle on koottu tietoa, reseptejä ja vinkkejä kotimaisista avomaan kasviksista. Selvitimme muun muassa, mitä nuoret maanviljelijät ajattelevat työstään, mitä kuuluu PastoriPiken suosikkiwokkiin ja miten kasviksia kuuluu säilyttää.

Parasta juuri nyt

Herkullisia kasviksia nostetaan pelloilta läpi koko kesän, ja monien satoa riittää ympäri vuoden varastosta myytäväksi. Lue, millaista on viljelijän työ puhtaan ruoan tuottajana. Lue lisää….

 

 

Kokkaa kesä lautaselle

Maistuisiko PastoriPiken kasviswokki, grillattu kaalisalaatti tai pirteä kasvispasta? Poimi talteen kesän herkullisimmat reseptit! Lue lisää…

 

 

Perunan matka pellolta pöytään

Peruna on kotikeittiön luottopakki, jota saa kotimaisena ympäri vuoden. Lue, miten potut päätyvät pellon uumenista ruokakauppojen laareihin. Lue lisää…

 

 

Säilytä kasvikset oikein

Jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Lue, miten kasviksia kuuluu säilyttää, jotta saat nauttia niistä herkullisimmillaan. Lue lisää…

 

Kotimainen kasvis on puhdas ja turvallinen valinta

Juuri nyt meitä kuluttajia hemmotellaan, sillä kauppojen hyllyt notkuvat tuoreita kotimaisia kasviksia. On monta hyvää syytä valita kotimainen:

  • Puhtaus: Puhtaassa maaperässä ja raikkaassa ilmassa kasvaneita, puhtaalla vedellä kasteltuja kasviksia on taatusti turvallista syödä. Suomessa on vähemmän kasvituhoojia kuin Keski- tai Etelä-Euroopassa, joten viljelyssä tarvitaan vähemmän kasvinsuojeluaineita.
  • Vastuullisuus: Suomalaista maanviljelyä valvotaan tarkkaan. Kestävän kehityksen mukaiset viljelymenetelmät takaavat, että tuotteita voi syödä hyvillä mielin.
  • Tuoreus: Läheltä tuodut kasvikset ovat aina tuoreita, parhaassa tapauksessa edellisenä päivänä pellosta nostettuja.
  • Herkullisuus: Kaiken tämän seurauksena kasvisten maku on vastustamattoman herkullinen – luonnollisesti!

 

HYVINVOINTIA SUOMESTA:

                             

 

Yhteistyökumppaneina:

 

                   

 

             

 

 

 

Sätt smak på livet från finländska åkrar

Ett halvt kilo om dagen, i bästa fall mera – grönsaker är det svårt att få för mycket av. Inhemska frilandsgrönsaker är ett ypperligt sätt att hämta mera smak, lätthet och välbefinnande till livet. Nu är våra finländska grönsaker som bäst!

Ta en titt på varför PastoriPike väljer inhemska grönsaker och hur grönsaker passar rapparens matlagningsfilosofi.

Att äta grönsaker är ett enkelt sätta att öka välbefinnandet. Lätta läckerheter kan man stoppa i sig och samtidigt må bra. När du fyller din tallrik med grönsaker i olika färger kan du se till att du mångsidigt får i dig olika näringsämnen.

På den här sajten har vi samlat information, recept och tips om finländska frilandsgrönsaker. Vi har också tagit reda på vad unga jordbrukare tänker om sitt jobb, vilka ingredienser som ingår i PastoriPikes favoritwok och hur grönsaker ska förvaras.

Bäst just nu

Läckra grönsaker skördas från åkrarna under hela sommaren, och många grönsakers skörd räcker för hela året och för försäljning från grönsakslagren. Läs om odlarnas arbete med att odla ren mat. Läs mera….

 

 

Kocka sommaren på tallriken

Skulle det smaka med PastoriPikes grönsakswok, grillad kålsallad eller en pigg grönsaksgryta? Här hittar du läckra sommarrecept. Läs mera…

 

 

Potatisens väg från jord till bord

Potatis hör till hemmakökens trotjänare som betjänar året runt. Läs mera om potatisen väg från potatisåkern till mataffären. Läs mera…

 

 

Förvara grönsaker rätt

I kylskåp eller rumstemperatur? Vet du hur grönsaker ska förvaras så att du kan njuta av dem när de är som godast? Läs mera…

 

Inhemska grönsaker är ett rent och tryggt val

Just nu blir vi konsumenter bortskämda då butikernas hyllor fylls av färska inhemska grönsaker. Det finns många goda orsaker att välja inhemsk mat:

  • Rent: Grönsaker som har vuxit i ren jord och frisk luft och som har bevattnats med rent vatten är garanterat trygga att äta. I Finland har vi färre växtskadegörare än i Central- eller Sydeuropa, vilket gör att vi i odlingarna klarar oss med mindre växtskyddsmedel.
  • Ansvarsfullt: Det finländska jordbruket övervakas noggrant. Odlingsmetoder som följer principer för hållbar utveckling garanterar att man kan äta finländska råvaror med gott samvete.
  • Färskt: Närproducerade grönsaker är alltid färska, i bästa fall skördade från åkern föregående dag.
  • Läckert: Alla dessa orsaker ger våra grönsaker en oemotståndligt läcker smak – naturligt!

 

VÄLMÅENDE FRÅN FINLAND:

 

I samarbete med: