Ravitsemussanasto


Aineenvaihdunta

eli metabolia on elimistössä tapahtuvien kemiallisten muutosten sarja, joka alkaa ravintoaineiden imeytymisestä. Aineenvaihduntaan kuuluvat rakentava aineenvaihdunta (anabolia) eli uusien kudosten ja yhdisteiden muodostuminen sekä hajottava aineenvaihdunta (katabolia) eli vanhojen kudosten hajoaminen ja energian tuotanto.


Aminohapot

Aminohappojen liittyessä toisiinsa muodostuu proteiineja eli valkuaisaineita, joita esiintyy mm. kudoksissa, hormoneissa ja entsyymeissä. Ihmiselimistön proteiinit ovat muodostuneet noin 20 erilaisesta aminohaposta, joista osan elimistö voi muodostaa itse ja osa (välttämättömät aminohapot) elimistön täytyy saada ravinnon valkuaisaineista valmiina.


Antioksidantit

suojaavat soluja vapailta radikaaleilta ja niiden aiheuttamalta hapettumiselta eli härskiintymiseltä. Antioksidantit reagoivat vapaiden radikaalien kanssa ja tekevät ne soluille vaarattomiksi. Antioksidantit vähentävät riskiä sairastua mm. sydän- ja verisuoni- sekä tiettyihin syöpäsairauksiin. Elimistö valmistaa itsekin antioksidantteja, mutta ei riittävästi puolustusjärjestelmänsä ylläpitämiseksi. Siksi antioksidantteja on saatava myös ruoasta. Antioksidantteja ovat mm. beetakaroteeni, joka on A-vitamiinin esiaste, E- ja C-vitamiini sekä seleeni. Myös vihanneksista, marjoista ja hedelmistä saatavat flavonoidit toimivat antioksidanttien tavoin.

Katso vapaat radikaalit ja flavonoidit.


Antosyaanit

ovat kasvien violetteja, sinisiä ja punaisia väriaineita, joita on lähinnä hedelmissä, marjoissa ja kukissa. Violetit antosyaanit antavat värin mm. mustaherukalle, punakaalille, luumulle ja siniselle perunalle (blå kongo). Toimivat elimistössä myös antioksidantteina.

Katso antioksidantit.


Askorbiinihappo

eli C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini. C-vitamiini toimii sidekudoksen muodostuksessa ja sen ylläpidossa, edistää raudan imeytymistä ja toimii antioksidanttina. Tärkeimmät C-vitamiinin lähteet ovat marjat ja hedelmät sekä kasvikset. Vaikka perunassa ei ole yhtä paljon C-vitamiinia kuin marjoissa, hedelmissä ja vihanneksissa, on perusruokaamme kuuluvalla perunalla myös merkitystä C-vitamiinin saannissa.

Katso antioksidantit.