Ravitsemussanasto


Fenolihapot

ovat kasveissa luonnostaan olevia väriaineita, jotka ovat kemiallisilta ja fysiologisilta ominaisuuksiltaan flavonoidien kaltaisia.

Katso flavonoidit.


Flavonoidit

ovat tehokkaita antioksidanttien tavoin vaikuttavia aineita. Ne pienentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuoni- sekä syöpäsairauksiin. Lisäksi niillä on elimistön vastustuskykyä parantava vaikutus. Flavonoidit ovat vihanneksissa, marjoissa ja hedelmissä yleisesti esiintyviä voimakkaan värisiä yhdisteitä, joita ovat mm. antosyaanit, flavonit ja flavonidit. Flavonoideja esiintyy erityisesti vihreissä kasviksissa, omenoissa, sipuleissa ja teessä.

Katso antosyaanit.


Fruktoosi

eli hedelmäsokeri on monosakkaridi. Se on hedelmissä, marjoissa ja kasviksissa esiintyvä sokeri. Fruktoosi on hieman makeampaa kuin tavallinen sokeri eli sakkaroosi. Fruktoosi on tavallisen sokerin rakenneosa.

Katso monosakkaridi ja sakkaroosi.


Fytiinihappo

Esiintyy eräiden kasvien lehdissä ja viljan leseissä. Se muodostaa vaikealiukoisia tai liukenemattomia yhdisteitä kalsiumin, raudan, sinkin ja magnesiumin kanssa eli huonontaa niiden imeytymistä elimistöön. Toisaalta fytiinihapolla saattaa olla elimistöä syövältä ja sydän- ja verisuonisairauksilta suojaava vaikutus.


Fytoestrogeenit

Lignaanit ja isoflavonoidit ovat luonnossa esiintyviä hormoninkaltaisia fenolisia fytoestrogeeneja. Yhdisteillä on todettu olevan estrogeeni- ja antioksidanttiaktiivisuutta. Lisäksi niiden on osoitettu olevan antikarsinogeenisiä eli syöpää ehkäiseviä yhdisteitä. Isoflavonoideja esiintyy pääasiassa soijapavussa ja erilaisissa soijatuotteissa lukuun ottamatta soijakastiketta ja pieniä määriä myös muissa palkokasveissa. Lignaanien päälähteitä ovat erilaiset siemenet, kuten pellavan- ja seesaminsiemenet, erilaiset jyvät ja kokonaiset soijapavut sekä ruisleipä. Myös kasvisten, erilaisten papujen ja hedelmien on todettu sisältävän lignaaneja.


Fytokemikaalit

ovat kasveissa olevia kemiallisia yhdisteitä, joita ei toistaiseksi pidetä ravitsemuksellisesti välttämättöminä. Tällä hetkellä tunnetaan yli tuhat fytokemikaalia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että fytokemikaaleilla saattaa olla elimistössä suojaava vaikutus monilta sairauksilta kuten syövältä ja sydän- ja verisuonisairauksilta. Fytokemikaaleja esiintyy erityisen runsaasti kaaleissa. Fytokemikaaleja ovat esimerkiksi tomaatin lykopeeni, soijan isoflavonoidi, hedelmien flavonoidit.