Kasvikset ja terveys
Kasvikset (=vihannekset, juurekset, marjat, hedelmät) sisältävät
- energiaansa nähden runsaasti elimistön toiminnan, kasvun ja hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä suojaravintoaineita (vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ja kuituja) sekä antioksidantteja ja flavonoideja. Kasvisten ravintoainetiheys on siis suuri.
- aromi- ja väriaineita, jotka vaikuttavat ruoan makuun, tuoksuun ja näyttävyyteen
- vähän energiaa ja merkityksettömiä määriä rasvaa
- ei lainkaan kolesterolia
- Syö erivärisiä kasviksia sekä tuoreena että kypsennettynä, sillä eri kasvikset sisältävät erilaisia hyödyllisiä yhdisteitä.
- Älä korvaa kasviksia vitamiini- ja kivennäisainevalmisteilla, koska niiden käytöstä ei ole tutkimusten mukaan ollut vastaavaa terveyshyötyä kuin runsaalla vihannesten, juuresten, marjojen ja hedelmien käytöllä.
- Ruoka, joka houkuttelee syömään ja saa mielen virkistymään auttaa myös terveyden ylläpitämisessä.
Hyvä ruoka on
- maukasta, monipuolista ja värikästä
- tavallista perusruokaa, josta saadaan riittävästi välttämättömiä suojaravintoaineita. Mitään ravintolisiä ei tarvita
Tärkeää on
- ruokavalion kokonaisuus, ei yksittäisten ravintoaineiden saannin tarkkaileminen
- syömisen kohtuullisuus liikuntaa unohtamatta. Silloin paino pysyy kohdallaan
- ruokavalion monipuolisuus riittävän ravintoaineiden saannin turvaamiseksi. Tämä on sitä tärkeämpää, mitä pienempi on energiantarve
Puutteellisesti koostetulla ruokavaliolla on yhteys moneen länsimaiseen sairauteen. On arvioitu, että ainakin 1/3 syöpätapauksista ja noin 1/2 sydän- ja verisuonisairauksista sekä verenpainetaudeista on yhteydessä ravintoon. Liiallinen rasvan (erityisesti tyydyttyneen rasvan) kulutus ja liian vähäinen täysjyväviljavalmisteiden ja kasvisten kulutus ovat tärkeimmät edellä mainittuihin sairauksiin vaikuttavat ravitsemukselliset tekijät.
Lue lisää > Tutkimustietoa kasvisten vaikutuksesta terveyteen