Allmänna normer och rekommenderade kvalititetsklasser


Allmänna normer och rekommenderade kvalititetsklasser

Största delen produkterna faller inom ramen för den allmänna handelsnormen och kvalitetsklassning är frivilligt

  • För alla produkter som säljs färska och för vilka EU inte har utställt produktspecifika handelsnormer tillämpas allmänna handelsnormer.  De allmänna kraven definierar vilka minimikrav alla produkter ska uppfylla.
  • Även om kvalitetsklassificeringen för dessa produkter är frivillig, så är merparten av de produkter som säljs i butikerna märkta med kvalitetsklass. I dessa fall ska hela partiet uppfylla dessa kvalitetskrav.

 

Kvalitetsstandad som rekommenderas av Inhemska Trädgårdsprodukter:

Produkter som omfattas av allmänna krav kan sorteras och klassificeras enligt någon internationell standard. Då bör förpackningen märkas enligt de krav som standarden har, vanligen alltid förpackare, ursprungsland och klass. Ett exempel på en sådan standard är FN:s Ekonomiska kommission för Europa, UNECE:s, godkända standarder. Om internationella standarder saknas kan man använda andra normer för kvalitetsklasser.

FN:s kvalitetsstandad (UNECE-standad) finns översatt till finska på sidan www.unece.org för följande produkter:

  • rotfrukter*, huvudkål, kinakål, blomkål, gurka, bladgrönsaker**,bär***, broccoli, morot, purjo, lök, brysselkål, nypotatis och annan potatis, odlade svampar
    • *rotfrukter*=rödbeta, rotselleri, rotpersilja, pepparrot, kålrabbi, palsernacka, rädisa, rättika, havrerot, svartrot, kålrot, rova, rotkörvel, cikoria
    • **bladgrönsaker=vattenkrasse, ruccola-sorter, mursenap, spenat, blad av rova, italiensk kål, mangold
    • ***bär= hallon, björnbär, jättehallon, vinbär, krusbär, blåbår, buskblåbär, lingon, amerkanska tranbär, stora tranbär, hjortron samt hybrider av dessa arter så som boysenbär

Tidigare EU-standarder

  • aprikos, avokado, hasselnöt, ärta, squash, körsbär, kronärtskocka, plommon, melon, aubergine och sparris

Andra kvalitetsstandarder:

  • frilandsgurka, groddar och skott, odon, pumpa, mejram, persilja, rönnbär, rabarber, gräslök, kruksallat, shiitake, sockermajs, dill, havtorn och kråkbär