Näringsrekommendationer i Finland


  • Ät åtminstone ett halvt kilogram grönsaker, rotfrukter, bär och frukt varje dag.
  • Potatis hör också till den dagliga kosten.
  • Helkornsbröd med låg salthalt och andra helkornsprodukter rekommenderas dagligen.
  • Det är bra att dricka ca en halv liter fettfria och fettsnåla flytande mjölkprodukter. Kosten kan kompletteras med fettsnål ost som har låg salthalt.
  • Fisk bör ätas 2-3 gånger i veckan.
  • Av rött kött (nöt,gris och får) och köttprodukter rekommenderas högst 500 gram (tillredd vikt) i veckan och då fettsnåla och lättsaltade alternativ.
  • På brödet rekommenderas bredbara blandningar baserade på växtoljor.
  • Till sallad hör oljebaserad dressing.
  • Kost som innehåller bara lite socker och salt rekommenderas.

Saker att beakta i den dagliga kosten

På bilderna har de rekommenderade förhållandena mellan råvaror och olika livsmedelsgrupper illustrerats med hjälp av tallriksmodellen och kostcirkeln.

 

Utgående från finländarnas hälsa och den nationella matkulturen

  • De siffror som förekommer i näringsrekommendationerna visar rekommenderat intag av de viktigaste näringsämnena så som fetter, proteiner, vitaminer och mineraler. De rekommenderade mängderna är genomsnittligt behov och de motsvarar behovet hos hela den friska, normalt rörliga befolkningen. Näringsrekommendationerna visar det rekommenderade intaget till exempel under en månad.
  • De nationella näringsrekommendationernas mål är att förbättra finländarnas kost och främja god hälsa.
  • Detaljerade finländska näringsrekommendationer och bildmaterial finns här!
  • Näringsrekommendationerna speglar sin tid. Ladda tabellen: Näringsrekommendationer genom åren