Hae kasvista

Valkosipuli


Valkosipuli

VALKOSIPULI (Allium sativum)

Keski-Aasiasta peräisin oleva valkosipuli eli kynsilaukka on vanhastaan tunnettu mauste- ja lääkekasvi, jolla on uskottu olevan maagisiakin ominaisuuksia. Kukapa ei olisi kuullut sen flunssaa tai vampyyreja karkottavista ominaisuuksista. Valkosipuli koostuu 8-20 kynnestä joita peittää ohut paperinkaltainen kuori. Väriltään se on valkoinen tai vaalean violetti. Valkosipulin maku ja tuoksu ovat voimakkaat, koska se sisältää runsaasti eteerisiä öljyjä. Kuivattu valkosipuli on maultaan tuoretta miedompi.

Valkosipulia käytetään mausteena erilaisissa ruuissa, padoissa, pitsoissa, leivissä, sämpylöissä ja salaattikastikkeissa. Liharuoista, etenkin lammasruoat usein maustetaan valkosipulilla. Tuoreet valkosipulin kynnet ovat mehukkaita ja sopivat kokonaisina grillattaviksi. Niitä voi myös paistaa uunissa paistin lisäkkeeksi. Valkosipulin vihreät ja litteät lehdet ovat herkullisen makuisia. Kaupoista löytyy myös eri tavoin marinoituja valkosipulin kynsiä. Intohimoisimman valkosipulin ystävät maustavat sillä jopa oluensa ja jäätelönsäkin. Suomestakin löytyy valkosipuliruokiin erikoistuneita ravintoloita ja erilaisia valkosipulitapahtumia ja -teemaviikkoja.

Kuivattu valkosipuli tulisi säilyttää kylmässä, +2 – +5 asteessa, tai huoneenlämmössä.