Hae kasvista

Salaattisipuli


Salaattisipuli

SALAATTISIPULI / VIHERSIPULI / KEVÄTSIPULI / TALVISIPULI / PILLISIPULI
(Allium fistulosum ja Allium cepa)

Nämä nimet viittaavat ohuisiin purjoa muistuttaviin sipuleihin, joiden tyviosa ei ole juurikaan paksuuntunut. Tämän tyyppisistä sipuleista saadaan satoa varhain, ennen kuin muita sipuleita on vielä saatavilla. Näiden tuoreena myytävien sipuleiden maku on hyvin mieto, ja koko kasvin voi syödä sellaisenaan tai käyttää salaattitarpeeksi. Ne sopivat myös keittojen ja kylmien ruokien koristeeksi ja höyrytettynä tai mikrossa kypsennettynä voin kanssa syötäväksi tai lihan ja kalan lisäkkeeksi.

Kasvitieteellisesti kyseessä voi olla

a) tiheään kylvetty tavallinen keltasipuli (Allium cepa), joka korjataan viher- eli kevätsipulina ennen kuin kasvin tyvi ehtii paksuuntua tai

b) leudommassa ilmastossa ruohosipulin tavoin monivuotisena kasvava pilli- eli talvisipuli (Allium fistulosum). Talvisipuli nimi liittynee siihen, että jotkut A. fistulosum lajikkeet ovat hyvin kylmänkestäviä ja niitä korjataan talvella jopa lumen alta.

Lajit tunnistaa siitä, että keltasipulin lehdet ovat tyvestä poikkileikkaukseltaan D:n muotoisia kun taas pilli- eli talvisipulin lehdet ovat pyöreitä. Joskus Etelä-Euroopassa myös keskenkasvuista salottisipulia korjataan keskenkasvuisena ”kevätsipulina”.

Salaattisipuli nimeä käytetään joskus melko väljästi näistä miedonmakuisista sipuleista, joita voidaan raakana lisätä salaatteihin. Esimerkiksi