Hae kasvista

Päärynä


PÄÄRYNÄ (Pyrus communis)

Päärynä on vanha viljelykasvi, jota on kasvatettu tiettävästi jo 300-luvulla eKr. Pohjoismaissakin päärynänviljely tunnettiin jo keskiajalla.

Päärynöitä on monia eri lajikkeita. Yhteistä niille on muoto, vihreä tai ruskehtava väri ja mieto, mehukas hedelmämalto. Päärynät poimitaan raakoina, sillä niiden maku paranee ja sokeripitoisuus lisääntyy, kun ne kypsytetään poimimisen jälkeen. Hedelmän kypsyyttä ei voi päätellä kuoren väristä. Kypsä päärynä tuntuu pehmeältä painettaessa. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä päärynä on herkkä pilaantumaan painelluista kohdistaan. Kypsät päärynät säilyvät vain vähän aikaa, joten kaupoista saa yleensä hiukan raakoja päärynöitä. Ne kuitenkin kypsyvät huoneenlämmössä muutamassa päivässä.

Päärynöitä voi syödä sellaisenaan tai erilaisissa jälkiruoissa. Ne sopivat myös leivontaan tai juustotarjottimelle, erityisesti sinihomejuuston kumppaniksi. Päärynänpuolikkaat voi myös keittää mausteliemessä ja tarjota kermavaahdon, jäätelön tai suklaakastikkeen kanssa.

Päärynät säilytetään kylmässä +1 – +2 asteessa. Päärynä tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Päärynää ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.
Päärynät ovat herkkiä pilaantumaan kolhiintuneista kohdista. Kypsät päärynät säilyvät vain vähän aikaa.