Retikka
RETIIKKA (Raphanus sativus var. longipinnatus)
Retikka on yksi vanhimmista viljelykasveista. Se on kotoisen Välimeren ja Vähä-Aasian seuduilta. Sieltä se on levinnyt Eurooppaan, Kiinaan ja Japaniin. Siksi retikasta esiintyy niin eurooppalainen, kiinalainen kuin japanilainen muunnoskin.
Retikka on kirpeänmakuinen retiisinsukuinen juures. Kirpeä maku johtuu juureksen sisältämästä sinappiöljystä. Retikan muoto vaihtelee pyöreästä pitkulaiseen. Se saattaa kasvaa jopa puolen metrin mittaiseksi. Nopeakasvuisten kesäretikoiden kuori on ohut ja väriltään valkea tai punertava. Pidemmän kasvuajan vaativat talviretikat ovat mustanruskeita ja paksukuorisia.
Retikkaa käytetään sellaisenaan dippivihanneksena ja raasteena, salaateissa, juustotarjottimella ja kypsennettynä esimerkiksi keitoissa ja pataruuissa.
Retikka säilytetään kylmässä +2 – +5 asteessa.