Hae kasvista

Salaattisikuri


SALAATTISIKURI
(Cichorium intybus)

Salaattisikuri muodostaa vaaleankeltaisen muodoltaan hiukan kiinankaalia muistuttavan 7-20 cm pitkän suipon lehtiruusukkeen. Lehdet ovat meheviä ja kirpeänmakuisia. Salaatin kanta leikataan monesti pois sikuria käytettäessä, sillä se on toisinaan hyvinkin kitkerä. Punainen salaattisikuri on vaaleankeltaisen salaattisikurin muunnos, jota käytetään samoin kuin salaattisikuria.

Salaattisikuria käytetään sekä raakana että kypsennettynä. Se sopii salaatteihin, keitettynä ruokien lisäkkeeksi ja juustotarjottimelle sekä lämpimiin ruokiin. Sen voimakkaan maun saa haluttaessa miedommaksi pitämällä sitä hetken ajan lämpimässä vedessä.

Salaattisikuri säilytetään pimeässä, koska valo muuttaa sen maun kitkeräksi. Säilytyspaikka saisi olla mielellään kylmä +2 – +5 astetta ja sikuri tulee säilytettäessä pitää muovipussin sisällä.

PUNASIKURI
(Cichorium intybus var. foliosum)

Punasikuri on salaattisikurin punalehtinen muunnos. Sitä on kahta tyyppiä. Matalalehtinen kerän muodostava punasikuri eli punasalaatti (radicchio) muistuttaa ulkonäöltään keräsalaattia, pitkälehtinen punasikuri taas muistuttaa tavallista salaattisikuria.

Punasikuria käytetään yleensä muihin salaattilajeihin sekoitettuna, koska sen maku yksinään voi olla liian voimakas. Vihreiden salaattilajien seassa se tekee tuoresalaatista hyvin koristeellisen. Punasikuri sopii muutenkin ruokien koristeluun. Matalalehtisen punasikurin kulhomaiset lehdet voi irrottaa varovasti ja asetella niihin esimerkiksi alkuruuan tarjolle.

Punasikuri säilytetään kylmässä, + 2-4 asteessa muovipussin sisällä. Pussiin kannattaa lisätä muutama salaatin kuivumista ehkäisevä vesitippa. Koska punasikurin kerä on hyvin tiivis, on sen säilyvyys suhteellisen hyvä.