Bataatti
BATAATTI / MAKEAPERUNA / SWEET POTATO
(Ipomoea batatas)
Bataatti on peräisin Etelä-Amerikasta, Perusta, kuten tavallinenkin peruna, mutta kasvit eivät ole sukua toisilleen. Kolumbus toi bataatin Eurooppaan, josta se on levinnyt kaikille trooppisille alueille. Kasvi on versoiltaan köynnöstävä ja mukulat ovat suippoja, usein tavallista perunaa suurempikokoisia.
Bataatin kuori voi olla vaalea, vaaleanpunainen, punaisenruskea tai tumman punainen. Malto on valkea, kellertävä tai oranssin punainen ja maultaan jauhoisen makeahko.
Bataattia käytetään ruoanvalmistuksessa perunan tavoin. Ne voidaan keittää vedessä kypsentää uunissa perunan tapaan tai grillata/pariloida viipaleina. Soseutettua bataattia tarjotaan perunasoseen tapaan, laatikkoruokaan tai sosekeittoon. Bataatti sopii myös piiraisiin ja pilkottuna muiden vihannesten kanssa patoihin.
Bataatti ei kestä alle +10 asteen lämpötilaa, vaan säilyy parhaiten +12 – +16 asteessa.