Hae kasvista

Lehtikaali


Lehtikaali

LEHTIKAALI (Brassica oleracea v. sabellica)

Lehtikaali ei muodosta kaalinkerää vaan siitä käytetään sen tummanvihreät, kiharareunaiset ja erittäin koristeelliset lehdet. Lehtikaalista on olemassa myös sinipunainen muunnos. Voimakkaanmakuista lehtikaalia kannattaa suosia ruuanlaitossa, sillä sen C-vitamiinipitoisuus on erittäin korkea. Se sisältää myös runsaasti karoteenia, kalsiumia, valkuaisaineita ja rautaa.

Lehtikaali kestää hyvin kylmää. Sen voi jopa jättää lumen alle, mistä sitä sitten korjataan tarvittaessa. Sen maku muuttuu miedommaksi ja makeammaksi, jos sen annetaan jäätyä ennen korjaamista. Silloin sen hiilihydraatit alkavat muuttua sokereiksi ja kaali saa täyteläisen maun.

Lehtikaalin karkea lehtiruoti pilkotaan ja esikypsennetään ennen lehtiosan lisäämistä lämpimiin ruokiin. Silputtua lehtikaalia voi käyttää persiljan tavoin ja se sopii salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin. Sekä vihreä että sinipunainen lehtikaali sopivat mainiosti ruokien koristeluun.

Lehtikaali säilytetään muovipussissa +2 – +4 asteen lämpötilassa. Lehtikaali, kuten kaikki muutkin kaalit, on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.