Kurttukaali
KURTTUKAALI / SAVOIJINKAALI (Brassica oleacera var. sabauda)
Kurttukaali eli savoijinkaali muodostaa löyhän, voikkaasti poimuttuineista kurttuisista lehdistä koostuvan kerän. Uloimmat, tummanvihreät lehdet, rullautuvat usein ulospäin. Sisemmät lehdet ovat vaaleita tai kellertäviä. Kurttukaalin maku on mieto, hieman pähkinään vivahtava. Kurttukaalissa on runsaasti A-vitamiinia.
Kurttukaali sopii hyvin koristeluun. Sitä käytetään valkokaalin tapaan salaatteihin, keittoihin, kääryleisiin tai patoihin ja kiinankaalin tapaan wokeissa.
Kurttukaali nahistuu erittäin helposti jos sitä säilytetään liian lämpimässä. Ihanteellinen säilytyslämpötila on +2 – +5 astetta, ja kuivumisen ehkäisemiseksi kannattaa kaali säilyttää muovissa. Kurttukaali, kuten kaikki muutkin kaalit, on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.