Hae kasvista

Kukkakaali


Kukkakaali

KUKKAKAALI (Brassica oleracea var. botrytis)

Kukkakaalia on viljely Syyriassa, Turkissa ja Egyptissä tuhansia vuosia. Eurooppaan kukkakaalin viljely levisi 1500-luvulla.

Kukkakaalista käytetään ruuaksi sen kukinto. Kukinnon tulisi olla pienehkö, kiinteä ja valkoinen. Myös kukinnon suojaksi jätetyt suojalehdet voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa. Valkoisen kukkakaalin rinnalle on tullut useita erivärisiä kukkakaaleja mm. hieman miedomman makuinen vihreä kukkakaali ja kukinnoltaan kartiomainen tummanvihreä kukkakaali jota kutsutaan nimellä romanesku. Muita värejä, joissa kukkakaalia on satunnaisesti saatavissa on oranssi ja lila. Alla olevassa kuvassa on erivärisiä kukkivia kaaleja. Kuvassa keskimmäinen on romanesku, alhaalla oikealla vihreä kukkakaali, oikealla ylhäällä on vihreä parsakaali ja alhaalla vasemmalla on lila parsakaali.

Raaka kukkakaali on loistava tarjottava vihannestarjottimella, kermaviilikastikkeessa dipattuna tai salaatissa. Salaatteihin sen voi raastaa, kuutioida tai lohkoa. Keitettynä kukkakaalia käytetään patoihin, keittoihin, muhennoksiin ja vuokaruokiin. Sen voi tarjota myös gratinoituna tai liharuokien lämpimänä lisäkkeenä.

Kukkakaali kuivuu helposti, joten se on säilytettävä muovin sisässä +2 – +5 asteen lämpötilassa. Kukkakaali, kuten kaikki muutkin kaalit, on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.