Nauris
NAURIS (Brassica rapa var. rapa)
Nauris on vanha viljelykasvi, joka tunnettiin jo antiikin Kreikassa. Se levisi varhaisessa vaiheessa ympäri Eurooppaa aina pohjoisimpia osia myöten. Nauris ei vaadi kasvaakseen kovinkaan suuria lämpötiloja, joten sitä viljellään jopa Grönlannissa.
Nauriista on keltaisia litteähköjä ja valkoisia pyöreitä lajikkeita. Se kasvaa hyvin nopeasti ja on parhaimmillaan pienenä. Liian suuren nauriin malto on tikkumainen ja sitkeä.
Nauris on suomessa ikivanha ravintokasvi, jolla oli aikoinaan sama asema kuin perunalla nykyisin. Siksi naurista, kuten lanttuakin, käytetään monien suomalaisten perinneruokien valmistukseen. Nykyisin nauris on kesäherkku, jota etenkin lapset mielellään syövät raakana. Keitettyä naurista käytetään lisäkeruokana. Nauris sopii lantun tavoin keittoihin, patoihin ja kasvispihveihin. Nauriista saa myös mainion retkievään ja grillimakkaran korvikkeen hauduttamalla sitä nuotiossa tuhkassa.