Makua elämään oman maan pelloilta
Puoli kiloa päivässä, pari parhaassa – kasvikset ovat osa herkullista ja terveellistä ruokavaliota. Kotimaiset avomaan kasvikset ovat loistava tapa tuoda elämään makua, keveyttä ja hyvinvointia. Juuri nyt ne ovat parhaimmillaan!
Kasvisten syönti on helppo tapa lisätä hyvinvointia. Kevyitä herkkuja voi popsia mielin määrin, eikä olo tule tukalaksi. Poimimalla lautaselle monen värisiä kasviksia pidät huolen siitä, että saat monipuolisesti ravintoaineita.
Kun valitset kotimaisia kasviksia, turvaat samalla suomalaisen ruoantuotannon. Varmistat myös sen, että kotimaista ruokaa on saatavilla jatkossakin, myös epävarmoina aikoina.
Tältä sivustolta löydät satokauden suosikit sekä kesän herkullisimmat reseptit. Pääset myös tutustumaan maanviljelijöiden tarinoihin ja kuulemaan, mitä kotimaiset kasvikset merkitsevät rap-artisti PastoriPikelle.
Kasvismanifesti by PastoriPike
Tutustu satokauden suosikkeihin ja nauti
Olemme koonneet tietoa, reseptejä ja vinkkejä kotimaisista avomaan kasviksista. Selvitimme muun muassa, mitä nuoret maanviljelijät ajattelevat työstään, mitä kuuluu PastoriPiken suosikkiwokkiin ja miten kasviksia kuuluu säilyttää.
Parasta juuri nyt
Herkullisia kasviksia nostetaan pelloilta läpi koko
kesän, ja monien satoa riittää ympäri vuoden varastosta myytäväksi. Lue, millaista on viljelijän työ puhtaan ruoan tuottajana.
Kokkaa kesä lautaselle
Maistuisiko PastoriPiken kasviswokki, grillattu kaalisalaatti tai pirteä kasvispasta? Poimi talteen kesän herkullisimmat reseptit!
Säilytä kasvikset oikein
Jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Lue, miten kasviksia kuuluu säilyttää, jotta saat nauttia niistä herkullisimmillaan.
Perunan matka pellolta pöytään
Peruna on kotikeittiön luottopakki, jota saa kotimaisena ympäri vuoden. Lue, miten potut päätyvät pellon uumenista ruokakauppojen laareihin.
Kotimainen kasvis on puhdas ja turvallinen valinta
Juuri nyt meitä kuluttajia hemmotellaan, sillä kauppojen hyllyt notkuvat tuoreita kotimaisia kasviksia. On monta hyvää syytä valita kotimainen:
- Puhtaus: Puhtaassa maaperässä ja raikkaassa ilmassa kasvaneita sekä puhtaalla vedellä kasteltuja kasviksia on taatusti turvallista syödä. Suomessa on vähemmän kasvituhoojia kuin Keski- tai Etelä-Euroopassa, joten viljelyssä tarvitaan vähemmän kasvinsuojeluaineita.
- Vastuullisuus: Suomalaista maanviljelyä valvotaan tarkkaan. Kestävän kehityksen mukaiset viljelymenetelmät takaavat, että tuotteita voi syödä hyvillä mielin.
- Tuoreus: Läheltä tuodut kasvikset ovat aina tuoreita, parhaassa tapauksessa edellisenä päivänä pellosta nostettuja.
- Herkullisuus: Kaiken tämän seurauksena kasvisten maku on vastustamattoman herkullinen – luonnollisesti!
- Huoltovarmuus: Valitsemalla kotimaisia kasviksia pidät huolen siitä, että suomalaisella ruuantuotannolla on jatkuvuutta ja kotimaista ruokaa on saatavilla aina, myös epävarmoina aikoina.
Hyvinvointia Suomesta
Yhteistyökumppaneina
Sätt smak på livet från finländska åkrar
Ett halvt kilo om dagen, i bästa fall mera – grönsaker är det svårt att få för mycket av. Inhemska frilandsgrönsaker är ett ypperligt sätt att hämta mera smak, lätthet och välbefinnande till livet. Nu är våra finländska grönsaker som bäst!
Att äta grönsaker är ett enkelt sätta att öka välbefinnandet. Lätta läckerheter kan man stoppa i sig och samtidigt må bra. När du fyller din tallrik med grönsaker i olika färger kan du se till att du mångsidigt får i dig olika näringsämnen.
Ta en titt på varför PastoriPike väljer inhemska grönsaker och hur grönsaker passar rapparens matlagningsfilosofi.
Aktuellt om producenterna
På den här sajten har vi samlat information, recept och tips om finländska frilandsgrönsaker. Vi har också tagit reda på vad unga jordbrukare tänker om sitt jobb, vilka ingredienser som ingår i PastoriPikes favoritwok och hur grönsaker ska förvaras.
Bäst just nu
Läckra grönsaker skördas från åkrarna under hela sommaren, och många grönsakers skörd räcker för hela året och för försäljning från grönsakslagren. Läs om odlarnas arbete med att odla ren mat.
Kocka sommaren på tallriken
Skulle det smaka med PastoriPikes grönsakswok, grillad kålsallad eller en pigg grönsaksgryta? Här hittar du läckra sommarrecept.
Förvara grönsaker rätt
I kylskåp eller rumstemperatur? Vet du hur grönsaker ska förvaras så att du kan njuta av dem när de är som godast?
Potatisens väg från jord till bord
Potatis hör till hemmakökens trotjänare som betjänar året runt. Läs mera om potatisen väg från potatisåkern till mataffären.
Inhemska grönsaker är ett rent och tryggt val
Just nu blir vi konsumenter bortskämda då butikernas hyllor fylls av färska inhemska grönsaker. Det finns många goda orsaker att välja inhemsk mat:
- Rent: Grönsaker som har vuxit i ren jord och frisk luft och som har bevattnats med rent vatten är garanterat trygga att äta. I Finland har vi färre växtskadegörare än i Central- eller Sydeuropa, vilket gör att vi i odlingarna klarar oss med mindre växtskyddsmedel.
- Ansvarsfullt: Det finländska jordbruket övervakas noggrant. Odlingsmetoder som följer principer för hållbar utveckling garanterar att man kan äta finländska råvaror med gott samvete.
- Färskt: Närproducerade grönsaker är alltid färska, i bästa fall skördade från åkern föregående dag.
- Läckert: Alla dessa orsaker ger våra grönsaker en oemotståndligt läcker smak – naturligt!