Yleisvaatimukset ja suositeltavat laatuluokitukset
Valtaosa tuotteista yleisvaatimuksen ja vapaaehtoisen laatuluokittelun piirissä
- Kaikkien niiden tuoreena myytävien tuotteiden osalta joille EU ei ole asettanut pakollisia erityisvaatimuksia laatulukituksineen sovelletaan kaupan pitämisen yleisvaatimukset. Yleisvaatimus määrittelee mitkä vähimmäisvaatimukset kaikkien tuotteiden tulee täyttää.
-
Vaikka laatuluokittelu on näillä tuotteilla vapaaehtoista, valtaosaan vähittäiskaupoissa myytävistä tuotteista on merkitty laatuluokka. Tällöin tulee erän täyttää ko. laatuluokan vaatimukset.
- Sirkkalehtimerkkituotteiden laatuluokkavaatimus on tässä.
- EU:n kaupan pitämisen erityisvaatimukset ja kaupan pitämisen yleisvaatimukset.
Kotimaiset Kasvikset ry:n suosittelemat laatustandardit:
Yleisvaatimustuotteet voidaan myös lajitella ja luokitella jonkin kansainvälisen standardin mukaan, jolloin pakkauksiin on tehtävä käytetyn standardin vaatimusten mukaiset merkinnät, yleensä aina pakkaaja, alkuperämaa ja luokka. Jos yleisvaatimustuotteisiin halutaan merkitä luokkamerkintä, voidaan käyttää esimerkiksi YK:n laatustandardia, ns. UNECE-standardia tai niiden puuttuessa myös entisiä EU standardeja. Kanainvälisten standardien puuttuessa voidaan käyttää muita laatuluokitunormeja.
YK:n laatustandardeja (UNECE-standardit) suomennettuna löytyvät www.unece.org nettisivuilta seruaaville tuotteille:
- juurekset*, keräkaali, kiinankaali, kukkakaali, kurkku, lehtivihannekset**, marjat***, parsakaali, porkkana, purjo, ruokasipuli, ruusukaali, varhais- ja ruokaperuna, viljellyt sienet
- *juurekset = punajuurikas, mukulaselleri, juuripersilja, piparjuuri, kyssäkaali, palsternakka, retiisi, retikka, kaurajuuri, mustajuuri, lanttu, nauris, mukulakirveli, sikuri
- **lehtivihannekset = vesikrassi, rukolat, ”salaattirucola”, sinappikaali,”villirucola”, pikkuhietasinappi, pinaatti, ”nauriin versot”, italiankaali, lehtimangoldi
- ***marjat =: vadelmat, karhunvatukat, jättivadelmat, logan marjat, herukat, karviaiset, mustikat, pensasmustikat, puolukat, amerikan karpalot, iso karpalot, lakat, sekä näiden lajien hybridit kuten boysenmarjat
Entisiä EU-standardeja:
- aprikoosi, avokado, hasselpähkinä, herne, kesäkurpitsa, kirsikka, latva-artisokka, luumu, meloni, munakoiso ja parsa
Muita laatuluokitusnormeja: