Purjopiiras
Portioner
Taikina
- 4 dl vehnäjauhoja
- 125 g voita tai margariinia
- 1 muna
- ripaus suolaa
- (vettä)
- 2 keskikokoista purjoa
- 1 sipuli
- 2 valkosipulin kynttä
- 2 rkl margariinia
- 100 g palvikinkkua
- 3 rkl valkoviiniä
- 3 munaa
- 3 rkl juustoraastetta
- 2.5 dl ruokakermaa
- yrttisuolaa
- valkopippuria
- Sekoita vehnäjauhot ja suola kulhossa. Nypi sekaan kylmä rasva. Lisää muna ja vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Painele taikina vuoan (Ø 24 cm) pohjalle ja reunoille ja laita vuoka kylmään odottamaan täytteen teon ajaksi.
- Valmista täyte: Huuhtele halkaistut purjot ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa kinkku ohuiksi suikaleiksi. Kuullota sipulit ja purjo rasvassa.
- Lisää valkoviini ja hauduta 5-10 minuuttia välillä käännellen. Nesteen on haihduttava kypsentämisen aikana lähes kokonaan. Lisää kinkkusuikaleet. Anna täytteen jäähtyä. Vatkaa munat, juustoraaste ja kerma. Mausta seos yrttisuolalla ja pippurilla.
- Levitä jäähtynyt purjoseos taikinalevylle ja kaada munakerma päälle. Paista 225 asteisessa uunissa 40 – 45 minuuttia. Peitä tarvittaessa alumiinifoliolla, ettei pinta tummu liikaa. Tarjoa piiras lämpimänä raikkaan vihersalaatin kanssa.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry
Luokka: