Joulun juuresleipä

Portioner
Ohje
- 3 dl vettä
- 25 g tuorehiivaa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl aniksensiemeniä
- 0.5 dl siirappia
- 200 g lanttusosetta
- 2 dl ruisjauhoja
- 6 dl vehnäjauhoja (korvaa puolet tai ainakin kolmannes hiivaleipäjauhoilla)
- 0.5 dl pullomargariinia
- 1 kevyesti vatkattu muna
- auringonkukan-, pellavan-, unikon- tai seesaminsiemeniä
- Jos valmistat lanttusoseen itse, kuori ja paloittele pala lanttua ja keitä vähässä vedessä kypsäksi. Valuta ja soseuta. Voit hankkia lanttusoseen myös valmiina.
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Murskaa aniksensiemenet huhmareessa. Mittaa hiiva-nesteseokseen suola ja mauste ja sekoita, kunnes hiiva liukenee.
- Lisää siirappi ja lanttusose. Sekoita taikinapohjaan ruisjauhot ja alusta taikina sitten vehnäjauhoilla ja hiivaleipäjauhoilla. Lisää loppuvaiheessa pullomargariini.
- Anna taikinan kohota puolisen tuntia. Nosta taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa ja taputtele litteäksi. Nosta taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja taputtele tasaiseksi jauhotetuin käsin.
- Anna taikinan kohota noin 15 minuuttia liinalla peitettynä, voitele pinta munalla ja jaa se sitten taikinapyörän avulla tasakokoisiksi paloiksi. Ripota päälle siemeniä.
- Paista pannuleipää 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Vinkki: Lanttusoseen sijaan voit käyttää valmista porkkana- tai juuressosetta.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry
Luokka: