Kaikkea hyvää sekaisin, ja reilusti mausteita


Räppäri PastoriPike kokkaa rennolla otteella.

”Laitan kaikkea hyvää sekaisin, ja sitten reilusti mausteita! Jos jossain on joku kasvis, niin tuu tänne vaan, paistetaan sutkin!”

Nelihenkisen perheen arjessa ruoan pitää olla nopeaa ja kaikille maistuvaa. Lapsiperheille Pike vinkkaa jakamaan ruoan kahteen osaan: toinen maustetaan tulisemmin aikuisille ja toinen miedommin lasten makuun.

Omasta lapsuudestaan Piken rakkaimpia ruokamuistoja ovat juhlat, jolloin äiti kokkasi pitkän kaavan mukaan kongolaisia herkkuja: papuja, riisiä ja paistettua banaania. Ruoan ääreen kokoontuminen ja yhdessä syöminen on tärkeää myös Piken omassa perheessä, ja hänen tyttärensä osallistuu ruoanlaittoon mielellään.

Piken suosikkeja ovat perinteiset vihannekset, kuten sipuli, porkkana ja paprika. Myös grillattu kesäkurpitsa on herkkua! Seuraavaksi suunnitelmissa on ottaa haltuun tuoreet yrtit ja tuoda niitä enemmän omaan kokkailuun.

PastoriPiken kasviswokki (4:lle)

Wokkiin sopivat kaikki kasvikset! Tässä wokissa käytettiin Piken perheen lemppareita paprikaa, sipulia, porkkanaa ja kurkkua, jota ei kuumenneta, vaan josta tehdyllä raikkaalla salsalla annokset viimeistellään. Wokki tarjoillaan täyteläisten ateriajyvien kanssa. Tulisuutta ja muita makuja säätelemällä saat kaikille maistuvan ruuan.

3 porkkanaa
½ parsakaali
3 vartta lehtiselleriä
1 paprika
2 sipulia tai 4 nippusipulia
1 lohko/neljännes valko- tai punakaalista

3 valkosipulin kynttä
1 kotimainen tuore chili

2-3 rkl rypsiöljyä

(300 g kypsää kanaa, lihaa, kalaa, mifua, leipäjuustoa tai härkistä)

 

Kastike

1 dl vettä

½ dl soijakastiketta

1 rkl hunajaa

1 rkl valkoviinietikkaa

1 rkl maissitärkkelystä

Kurkkusalsa
1 avomaankurkku
½ ruukkua korianteria
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria tai hunajaa
½ tl suolaa, mustapippuria myllystä

Tarjoiluun
2,5 dl nopeasti kypsyvää viljalisäkettä (esim. Fazer Alku Ruokakauraa tai Myllärin Ateriajyvät)
ranskankermaa

  • Käsittele wokin kasvikset: kuori sipuli ja porkkana (kesäsipulia ei tarvitse kuoria), leikkaa porkkana ja selleri tikuiksi, paprika pitkittäin suikaleiksi, sipuli renkaiksi tai suikaleiksi, ja parsakaali pieniksi nupuiksi ja kaali suikaleiksi.
  • Kuori ja hienonna valkosipuli ja chili hienoksi.
  • Valmista kurkkusalsa: pilko avomaankurkku kuutioiksi ja hienonna korianteri. Yhdistä kurkkukuutiot, korianterisilppu ja mausteet, sekoita ja siirrä kylmään.
  • Sekoita kastikkeen ainekset keskenään sileäksi seokseksi pienessä kulhossa.
  • Valmista wokki: kuumenna wokkipannussa tai paistinpannussa 3 rkl öljyä kuumaksi. Lisää kasvikset, chili ja valkosipuli ja sekoita nostellen. Kasviksiin saa jäädä purutuntumaa.
  • Lisää sekoitettu kastike kasviksien sekaan pannulle ja anna kiehahtaa.
  • Voit lisätä wokkiin kypsää kanaa, lihaa, kalaa tai vaikkapa härkistä kypsennyksen lopuksi.
  • Tarkista maku ja tarjoile viljalisäkkeen kanssa. Koristele annokset raikkaalla kurkkusalsalla ja ranskankermalla.

 

 

Kokkaa kesä lautaselle

Maistuisiko grillattu kaalisalaatti tai pirteä kasvispasta? Poimi talteen kesän herkullisimmat reseptit!

 

 

 

 

Makua elämään oman maan pelloilta

Kotimaiset avomaan kasvikset ovat loistava tapa tuoda elämään makua, keveyttä ja hyvinvointia. Lue lisää..

 

 

 

HYVINVOINTIA SUOMESTA:

                             

 

Yhteistyökumppaneina:

 

                   

 

             

 

 

 

 

Blanda allt det bästa och krydda ordentligt

Rapparen PastoriPike lagar mat med ett avslappnat grepp.

”Jag lägger ihop en massa gott och sedan ordentligt med kryddor! Om det finns en grönsak någonstans, kom hit bara, så steker vi dig också!”

I den fyrapersoners familjens vardag måste maten gå snabbt och smaka för alla. För familjer med barn föreslår Pike att man delar upp maten i två delar: den ena kryddas mera för vuxna och den andra mildare för barnen.

Pikes käraste matminnen från barndomen är festerna, när hans mamma tillagade kongolesiska delikatesser enligt det långa konceptet: bönor, ris och stekta bananer. Att samlas kring maten och att äta tillsammans är också viktigt i Pikes egen familj, och hans dotter deltar gärna i matlagningen.

Pikes favoriter är traditionella grönsaker som lök, morötter och paprika. Även grillad zucchini är en favorit! Näst i planerna är att använda färska örter och ta med dem mera i den egna matlagningen.

PastoriPikes grönsakswok (4 pers.)

Till wok passar alla grönsaker! I denna wok användes favoriterna i Pikes familj: paprika, lök, morötter och gurka. Gurkan värms inte upp, utan den används till färsk salsa som man toppar portionen med. Woken serveras med rejäla måltidskorn. Genom att reglera styrkan och andra smaker får du en rätt som smakar för alla.

3 morötter
½ broccoli
3 stjälkar av bladselleri
1 paprika
2 lökar eller 4 färska sommarlökar med blast
1 vit- eller rödkål

3 vitlöksklyftor
1 inhemsk färsk chili

2-3 msk rapsolja

(300 g tillredd kyckling, kött, fisk, mifua, brödost eller bondbönefärs)

 

Sås

1 dl vatten

½ dl sojasås

1 msk honung

1 msk vitvinsvinäger

1 msk majsstärkelse

Gurksalsa
1 frilandsgurka
½ kruka koriander
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk socker eller honung
½ tesked salt, svartpeppar ur kvarn

Till servering
2,5 dl snabbkokande spannmålstillskott (t.ex. Fazer Alku Mathavre eller Mylläris Matgryn)
Crème fraîche

  • Bearbeta wokgrönsakerna: Skala löken och moroten (sommarlök behöver inte skalas), skär moroten och sellerin i stavar, paprikan i långa strimlor, löken i ringar eller klyftor och broccolin i små knoppar och kålen i strimlor.
  • Skala och hacka vitlöken och chilin fint.
  • Förbered gurksalsan: hacka frilandsgurka i kuber och hacka koriandern finare. Kombinera gurkkuberna, den hackade koriandern och kryddorna, rör om och ställ i kylen.
  • Blanda såsingredienserna till en jämn blandning i en liten skål.
  • Tillred woken: värm 3 msk olja i en wokpanna eller stekpanna. Tillsätt grönsaker, chili och vitlök och rör om genom att lyfta. Grönsakerna bör få ha tuggmotstånd.
  • Tillsätt den såsen i grönsakerna i pannan och låt den koka upp.
  • Du kan lägga till tillredd kyckling, kött, fisk eller bondbönefärs i woken i slutet av tillagningen.
  • Kontrollera smaken och servera med t.ex. mathavre eller matgryn. Dekorera portionerna med den fräscha gurksalsan och Crème fraîche.

 

 

Kocka sommaren på tallriken

Skulle det smaka med PastoriPikes grönsakswok, grillad kålsallad eller en pigg grönsaksgryta? Här hittar du läckra sommarrecept!

 

 

 

 

Sätt smak på livet från finländska åkrar

Inhemska frilandsgrönsaker är ett ypperligt sätt att hämta smak, lätthet och välmående till livet. Läs mera..

 

 

 

VÄLMÅENDE FRÅN FINLAND:

 

I samarbete med: