Kesä on kokin juhla-aikaa


Vuoden kokki Lari Helenius työskentelee ravintola Olossa. Larin omia vihannessuosikkeja ovat erilaiset kotimaiset kaalit, joista hän on tehnyt herkullisen reseptin.

Vuoden kokki Lari Helenius. © Elo-säätiö.

”Kotimaisten kasvisten sesonki on alkanut ja kiihtyy kesää kohti mentäessä. Kesä ja satokausi ovat hienoa aikaa, ja kannattaa suosia vuorollaan sesonkiin tulevia herkkuja. Omia suosikkejani ovat ehdottomasti kaalit ja kaalien versot. Erilaiset yrtit ovat myös parhaimmillaan. Maustepurkit voikin jättää hetkeksi kuiva-ainekaappiin ja lisätä ruokiin runsaasti yrttejä! Satokauden ja kesän mittaan kannattaa myös säilöä kasviksia ja yrttejä talven varalle.”

Larin lämmin kaalisalaatti grillistä

Ohje neljälle

Tarjoile lämmin salaatti sellaisenaan vaikkapa kepeänä kesälounaana, grillatun lihan tai vaikkapa savukalan seurana. Kaalien valmistus onnistuu myös paistinpannulla.

Grillatut vihannekset
1 kukkakaali
1 kiinankaali
20 neulapapua, eri värisiä, jos mahdollista
1 ruukku ruohosipulia
100 g voita

Pikkelöity kyssäkaali
1 pieni kyssäkaali
½ dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1 ½ dl vettä

Kastike
1 dl rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi
½ dl vahvanmakuista juustoraastetta, esim. mustaleima emmental
2 rkl sherryviinietikkaa
mustapippuria myllystä

 

  • Aloita pikkelöimällä kyssäkaali: kiehauta vesi, lisää sokeri ja etikka. Anna jäähtyä hetken.
  • Kuori kyssäkaali ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi tai haluamaasi muotoon. Kaada hieman jäähtynyt etikkaliemi päälle. Anna maustua tunti tai vaikka yön yli.
  • Mittaa kaikki kastikkeen aineet kulhoon ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Siirrä kylmään.
  • Leikkaa kukkakaali puoliksi ja kiinankaali neljäksi lohkoksi. Pese neulapavut.
  • Ruskista voi kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes tunnet pähkinäisen tuoksun. Siirrä pois lämmöltä.
  • Aloita grillaamalla kukkakaaleja miedolla lämmöllä välillä käännellen. Kukkakaali saa tummua hieman, muttei palaa. Sivele välillä ruskistetulla voilla. Kun kukkakaali on lähes kypsä, lisää neulapavut grilliin. Grillaa noin minuutti molemmin puolin.
  • Lisää viimeisenä ruskistetulla voilla sivelty kiinankaali ja grillaa kovalla lämmöllä noin minuutin ajan.
  • Leikkaa grillatut kaalit ja pavut pienemmiksi paloiksi ja mausta suolalla sekä pippurilla. Ripottele päälle valutettu, pikkelöity kyssäkaali ja hienonna päälle ruohosipuli. Tarjoile kastikkeen kera.

 

 

Kokkaa kesä lautaselle

Maistuisiko PastoriPiken kasviswokki tai grillattu kaalisalaatti? Poimi talteen kesän herkullisimmat reseptit!

 

 

 

 

Makua elämään oman maan pelloilta

Kotimaiset avomaan kasvikset ovat loistava tapa tuoda elämään makua, keveyttä ja hyvinvointia. Lue lisää…

 

 

 

HYVINVOINTIA SUOMESTA:

                             

 

Yhteistyökumppaneina:

 

                   

 

             

 

 

 

 

Sommaren är kockens festtid

Årets Kock Lari Helenius arbetar på restaurang Olo. Laris egna grönsaksfavoriter är olika inhemska kålsorter, som han har gjort ett utsökt recept av.

Årets Kock Lari Helenius. © Elo-säätiö.

”Säsongen för inhemska grönsaker har börjat och accelererar mot sommaren. Sommaren och skördesäsongen är en fantastisk tid, och det lönar sig att välja säsongens delikatesser i den tur de kommer i säsong. Mina egna favoriter är definitivt kål och kålskott. Olika örter är också som bäst just nu. Kryddburkarna kan med fördel lämnas i skafferiet ett tag och istället kan man krydda med massor av färska örter! Under skördesäsongen och sommaren är det också värt att lägga in och ta tillvara grönsaker och örter för vintern.”

Laris varma grillade kålsallad (4 pers.)

Servera den varma salladen som sådan, till exempel som en lätt sommarlunch tillsammans med grillat kött eller rökt fisk. Kål kan också tillredas i stekpanna.

Grillade grönsaker
1 blomkål
1 kinakål
20 färska bönor, om möjligt olika färger
1 kruka gräslök
100 g smör

Picklad kålrabbi
1 liten kålrabbi
½ dl ättika
1 dl socker
1 ½ dl vatten

Sås
1 dl rybsolja
1 vitlöksklyfta
½ dl stark riven ost, t.ex. svartstämplad emmental
2 msk sherryvinäger
svartpeppar från kvarn

 

  • Börja med att pickla kålrabbin: koka upp vatten, tillsätt socker och ättika. Låt svalna ett tag.
  • Skala kålrabbin och skär den i små kuber eller den form du vill ha. Häll lite kyld ättikslag på. Låt dra i en timme eller till och med över natten.
  • Mät upp alla såsingredienserna i en skål och blanda till en jämn blandning med en stavmixer. Ställ kallt.
  • Dela blomkålen på hälften och kinakålen i fyra block. Tvätta bönorna.
  • Bryn smöret i en kastrull på låg värme tills du känner den nötiga doften. Ta bort kastrullen från värmen.
  • Börja med att grilla blomkålen på låg värme och sväng den då och då. Blomkål får gärna få blir färg men bränn den inte. Pensla ibland med brynt smör. När blomkålen är nästan färdig, sätt bönorna på grillen. Grill i ungefär en minut på båda sidorna.
  • Tillsätt till sist kinakålen på grillen. Pensla kinakålen med brynt smör och grilla på hög värme i ungefär en minut.
  • Skär den grillade kålen och bönorna i mindre bitar och krydda med salt och peppar. Strö över den picklade kålrabbin som fått rinna av och hackad gräslök. Servera med sås.

 

 

Kocka sommaren på tallriken

Skulle det smaka med PastoriPikes grönsakswok, grillad kålsallad eller en pigg grönsaksgryta? Här hittar du läckra sommarrecept!

 

 

 

 

Sätt smak på livet från finländska åkrar

Inhemska frilandsgrönsaker är ett ypperligt sätt att hämta smak, lätthet och välmående till livet. Läs mera…

 

 

 

VÄLMÅENDE FRÅN FINLAND:

 

I samarbete med: