Kesän paras salaatti


Rento ja raikas salaatti sopii kesään! Kokoa upea salaattipohja erilaisista avomaansalaateista, kiinankaalista ja pehmeästä uuden sadon kaalista. Salaatin sattumiksi sopivat tyylikkään vaaleat uuden sadon kasvikset, jotka paahdetaan uunissa ja marinoidaan herkullisiksi. Leipäjuustokuutiot ja valkosipulilla maustetut maalaisleipäkrutongit tai esimerkiksi savukala sopivat myös salaattiin. Raikas, piimäpohjainen ranch-kastike yllättää ja viimeistelee salaatin.

Salaattipohja (6:lle)
yhteensä noin 800 g erilaisia erikoissalaatteja, kiinankaalia ja varhaiskaalia
1-2 avomaankurkkua
2 tomaattia

Paahdetut ja marinoidut kasvikset, krutongit ja sattumat
Lanttua, kyssäkaalia, selleriä ja palsternakkaa, yhteensä noin 1 kg
0,5 dl öljyä, 2 rkl hunajaa, suolaa ja pippuria, 2 rkl valkoviinietikkaa, ½ ruukkua timjamia

200 g leipäjuustoa tai kotijuustoa
(200 g savukalaa)

3 siivua vaaleaa maalaisleipää
3 rkl voita, 3 rkl öljyä, 1 valkosipulin kynsi

Vihreä ranch-kastike
1,5 dl piimää
1 dl majoneesia
1 rkl sinappia
½ ruukkua persiljaa silputtuna
1-2 kesäsipulia hienonnettuna
1 rkl valkoviinietikkaa
½ tl suolaa

  • Valmistele marinoidut kasvikset: kuori ja kuutioi vihannekset haarukkapaloiksi. Sekoita keskenään öljy, hunaja, suola ja pippuri, yhdistä kasviskuutioihin.
  • Paahda uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
  • Lisää kuumiin, kypsiin kasviksiin viinietikka ja tuoreet timjamin oksat, siirrä suljettavaan rasiaan marinoitumaan.
  • Valmista krutongit: hienonna valkosipulin kynsi, sulata pannulla voi, lisää öljy ja valkosipuli, kuullota hetki. Kuutioi leipä, ja paahda leipäkuutioita valkosipulilla maustetussa rasvaseoksessa.
  • Valmista kastike: hienonna yrtit ja sipuli. Mittaa kaikki ainekset korkeaan astiaan, ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
  • Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi, revi tai leikkaa salaatit suupaloiksi. Kuutioi kurkku ja tomaatti. Kokoa salaatti nostelemalla salaattipohjalle kurkkua, tomaattia, paahdettuja ja marinoituja vihanneksia, juustokuutioita ja krutonkeja sekä halutessasi kypsää kalaa. Viimeistele tuoreilla yrteillä tai kesäsipulin varsilla. Tarjoa lisänä ranch-kastiketta.

Resepti: Heidi Siivonen

 

 

Kokkaa kesä lautaselle

Maistuisiko PastoriPiken kasviswokki tai grillattu kaalisalaatti? Poimi talteen kesän herkullisimmat reseptit! 

 

 

 

 

Makua elämään oman maan pelloilta

Kotimaiset avomaan kasvikset ovat loistava tapa tuoda elämään makua, keveyttä ja hyvinvointia. Lue lisää…

 

 

 

HYVINVOINTIA SUOMESTA:

                             

 

Yhteistyökumppaneina:

 

                   

 

             

 

 

 

 

Sommarens bästa sallad

En ledig och fräsch sallad är perfekt för sommaren! Sätt ihop en underbar salladsbas av olika salladssorter, kinakål och mjuk kål. Till salladen passar eleganta ljusa grönsakerna från den färska skörden, som rostas i ugnen och marineras. Brödostkuber och lantbrödskrutonger eller till exempel rökt fisk passar också i sallader. Den fräscha, surmjölksbaserad ranchdressing överraskar och kompletterar salladen.

Salladsbas (för 6 pers.)
totalt cirka 800 g olika specialsallater, kinakål och tidig kål
1-2 frilandsgurkor
2 tomater

Rostade och marinerade grönsaker och krutonger
Kålrot, kålrabbi, selleri och palsternacka, totalt cirka 1 kg
0,5 dl olja, 2 msk honung, salt och peppar, 2 msk vitvinsvinäger, ½ kruka timjan

200 g brödost eller färskost
(200 g rökt fisk)

3 skivor ljust lantbröd
3 msk smör, 3 msk olja, 1 vitlöksklyfta

Grön ranchdressing
1,5 dl surmjölk
1 dl majonnäs
1 msk senap
½ kruka persilja, hackad
1-2 hackade sommarlökar
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk salt

  • Tillred de marinerade grönsakerna: skala och tärna grönsakerna i munsbitar. Blanda ihop olja, honung, salt och peppar, och blanda med grönsakerna.
  • Rosta i ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter.
  • Tillsätt vinäger och färska timjankvistar till de heta, färdiga grönsakerna, och sätt grönsakerna i en förslutbar burk för att marineras.
  • Tillred krutongerna: hacka vitlöksklyftan, smälta smöret i en kastrull, tillsätt olja och vitlök, stek krutongerna lätt en stund. Tärna brödet och rosta brödkuberna i den med vitlök smaksatta fettblandningen.
  • Tillred såsen: hacka örter och lök. Mät upp alla ingredienser i en hög behållare och mixa till en jämn sås med en stavmixer. Smaka av och krydda mer enligt behov.
  • Skär kålen i tunna strimlor, riv eller skär sallaten i munsstora bitar. Tärna gurka och tomat. Bygg ihop salladen genom att på salladsbädden lägga på gurka, tomat, rostade och marinerade grönsaker, ostkuber och krutonger och, om så önskas, t.ex. rökt fisk. Toppa salladen med färska örter eller stjälkar av sommarlök. Servera med ranchdressing.

Recept: Heidi Siivonen

 

 

Kocka sommaren på tallriken

Skulle det smaka med PastoriPikes grönsakswok, grillad kålsallad eller en pigg grönsaksgryta? Här hittar du läckra sommarrecept!

 

 

 

 

Sätt smak på livet från finländska åkrar

Inhemska frilandsgrönsaker är ett ypperligt sätt att hämta smak, lätthet och välmående till livet. Läs mera…

 

 

 

VÄLMÅENDE FRÅN FINLAND:

 

I samarbete med: