Kaupan pitämisen vaatimukset
Erityisvaatimukset
Erityisvaatimukset ovat yksityiskohtaisia vaatimuksia, jotka koskevat tuoreiden hedelmien ja vihannesten laatua ja lajittelua laadun mukaan, kypsyysastetta, kokoa ja lajittelua koon mukaan, pakkaamista sekä pakkauksiin ja tuotetta seuraaviin saateasiakirjoihin tehtäviä merkintöjä.
Kaupan pitämisen erityisvaatimuksia sovelletaan seuraaville tuotteille/tuoteryhmille:
- omenat
- sitrushedelmät (sitruunat, mandariinit, satsumat, klementiinit, appelsiinit)
- kiivit
- salaatit (kähärä- ja siloendiivit; pois lukien ruukkusalaatit)
- persikat ja nektariinit
- päärynät
- mansikat
- paprikat
- viinirypäleet
- tomaatit
Erityisvaatimustuotteet täytyy lajitella ja luokitella niiden laadun mukaan. Yleisimmin käytettyjä laatuluokkia ovat I ja II luokka. Salaattia lukuun ottamatta muilla erityisvaatimustuotteilla on olemassa myös Ekstra luokka. Laatuluokkia voisi kuvailla lyhyesti seuraavasti:
- Ekstra luokka: Erittäin hyvälaatuisia tuotteita, kooltaan, muodoltaan, väritykseltään ja muulta olemukseltaan yhtenäisiä, vain hyvin vähäisiä pinnallisia virheitä sallitaan
- I luokka: Hyvälaatuisia tuotteita, vähäisiä virheitä, kuten vähäisiä kuorivirheitä tai vähäisiä muotovirheitä sallitaan
- II luokka: Kohtuullisen hyvälaatuisia tuotteita, joissa voi olla yksi tai useampia virheitä (tuotteesta riippuen), kuten vähäistä kolhiutumista, vaurioita tai värivirheitä
Erityisvaatimustuotteiden täytyy aina täyttää myös vaatimuksiin sisältyvät vähimmäisvaatimukset, joiden mukaan tuotteiden täytyy olla:
- eheitä
- terveitä (esimerkiksi ei mätiä, pahoin kolhiintuneita tai pahoin vaurioituneita)
- puhtaita
- tuoreen näköisiä
- lähes vailla tuholaisia
- vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita
- vailla epätavallista pintakosteutta
- vailla vierasta hajua ja/tai makua
- riittävän kehittyneitä/kypsiä, mutta ei ylikehittyneitä/ylikypsiä
Joidenkin tuotteiden erityisvaatimuksissa on vielä lisää täydentäviä vaatimuksia.
Erityisvaatimusten alaisia tuotteita voidaan myydä yhteisön alueella ainoastaan, kun tuotteet on lajiteltu, luokiteltu ja merkitty vaatimusten mukaisesti.
Lue laatuvaatimuksista tarkemmin Ruokaviraston sivuilta
Yleisvaatimukset
Yleisvaatimukset toimivat yksinkertaistettuina kaupan pitämisen vaatimuksina. Yleisvaatimuksia sovelletaan kaikkiin niihin tuotteisiin, joita kaupan pitämisen erityisvaatimukset eivät koske.
Yleisvaatimustuotteiden täytyy olla hyväkuntoisia (vahingoittumattomia), kohtuullisen hyvälaatuisia ja myyntikelpoisia (kauppakelpoisia):
- eheitä
- terveitä (esimerkiksi ei mätiä, pahoin kolhiintuneita tai pahoin vaurioituneita)
- puhtaita
- lähes vailla tuholaisia
- vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita
- vailla epätavallista pintakosteutta
- vailla vierasta hajua tai makua
- riittävän kehittyneitä/kypsiä, mutta ei ylikehittyneitä/ylikypsiä
Alkuperämaa pitää aina ilmoittaa. Lisäksi pakkauksiin on merkittävä pakkaajan/lähettäjän nimi ja osoite.
Yleisvaatimuksiin ei sisälly vaatimusta laatuluokasta tai lajikkeesta. Jos yleisvaatimustuotteet halutaan myydä lajiteltuina ja luokiteltuina, ne voidaan lajitella ja luokitella jonkin kansainvälisen standardin mukaan, esimerkiksi YK:n talouskomission YK/ ECE (= UNECE) hyväksymät standardisuositukset tai vastaavat. Kun tuotteet on lajiteltu ja luokiteltu standardin mukaan, niiden on täytettävä kyseisen standardin laatu- ja merkintävaatimukset. Suomennetut UNECE standardit 13 kansallisesti tärkeälle tuoteryhmälle löytyvät Ruokavirasto.fi -sivustolta.
Teksti: Ruokavirasto