Sök efter växter

Herkkusieni


Herkkusieni

HERKKUSIENI
(Agaricus bisporus)

Herkkusieni on maailman eniten viljelty sienilaji. Sitä kasvaa villinä Etelä-Euroopan metsissä, ja sitä alettiin viljellä Ranskassa 1700-luvulla. Tuore herkkusieni on kiinteä ja väriltään vaalea. Leikkuupinta vivahtaa joskus hennosti vaaleanpunaiseen. Ruskea herkkusieni on väriltään ruskea ja maultaan vaaleaa voimakkaampi. Vanhetessaan vaaleankin herkkusienen heltat aukeavat ja tummuvat.

Tuoreen herkkusienen maku on hento, pähkinämäinen. Pienten sienten maku on mieto, suurempien lakki aukeaa asteittain, heltat tummenevat ja samalla maku muuttuu voimakkaammaksi.

herkkusieni sopii hyvin nopeaan ja helppoon ruoanlaittoon. Tuoretia herkkusieniä syödään sekä raakana että kypsennettynä. Ennen ruoaksi valmistamista herkkusienet puhdistetaan multa kevyesti harjaamalla. Tarvittaessa sienet voi nopeasti huuhdella kylmäsää vedellä. Huuhdotut sienet kuivataan esim. talouspaperilla.

Herkkusieniä käytetään sellaisenaan salaateissa tai marinoituna. Siitä voi myös valmistaa lämpimiä ruokia. Koska ruskean herkkusienen kuiva-ainepitoisuus on vaaleaa suurempi säilyttää se tilavuutensa ruuanlaitossa vaaleaa paremmin. Herkkusieni maistuu paistettuna, lisäkkeenä, kastikkeissa, muhennoksena, keitoissa, padoissa ja vuokaruuissa. Sitä voi käyttää myös paistosten, piirakoiden, pitsojen, sämpylöiden ja leipien leivonnassa. Suurikokoisten herkkusienten lakkeja voi täyttää ja grillata.

Herkkusieni säilyy kylmässä, +2 – +5 asteessa, mielellään paperipussissa haihtumisen estämiseksi.

Lisätietoja sienistä www.champ.fi