Sök efter växter

Tomaatti


Tomaatti

TOMAATTI (Lycopersicon esculentum)

Etelä-Amerikasta kotoisin oleva tomaatti on tärkein kasvihuonevihanneksemme. Tomaatit ovat munakoison ja perunan sukulaiskasveja. Siitä on olemassa monia erilaisia muotoja. Tavallisin tomaatti on pyöreä ja keskikokoinen, halkaisijaltaan noin 4-6 cm. Kaupoista saa myös suuria pihvitomaatteja. Pihvitomaatit ovat halkaisijaltaan noin kymmensenttisiä ja pinnaltaan uurteisia. Niiden hedelmälihassa on useita lokeroita. Pieniä, halkaisijaltaan parisenttisiä tomaatteja kutsutaan kirsikkatomaateiksi. Ne ovat maultaan tavallista tomaattia makeampia. Cocktailtomaatit ovat vähän isompia kuin kirsikkatomaatit. Erimuotoisista tomaateista tutummat ovat luumutomaatit, jotka ovat soikeita ja päärynän muotoiset pienet päärynätomaatit. Lisäksi on olemassa myös keltaisia ja oransseja tomaatteja, jotka ovat maultaan tavallista tomaattia miedompia. Tomaatteja myydään yhä useammin terttuineen. uusimpien tutkimusten mukaan tomaatin punaisen värin aiheuttaja, lykopeeni, ehkäisee eräitä syöpätyyppejä sekä sydän- ja verisuonitauteja.

Tomaatti Tomaattia käytetään ruuanlaitossa monipuolisesti. Sitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää tuoresalaateissa. Tomaatteja voi grillata, hauduttaa tai täyttää. Tomaatit sopivat pitsoihin ja paistoksiin ja niistä voi tehdä keittoja, kastikkeita ja mehuja. Vihreät tomaatit sopivat säilöntään. Kirsikkatomaatteja voi tarjoilla sellaisenaan esimerkiksi cocktail-paloina tai juustotarjottimella. Ne sopivat myös mainiosti ruokien koristeluun.

Ihanteellinen säilytyslämpötila tomaatille olisi +13 astetta, mutta jos tällaisen säilytyspaikan järjestäminen on mahdotonta, liian lämmin on parempi kuin liian kylmä. Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa ja kiinteytensä. Tomaatti tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Tomaattia ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.

Raaka, vihreä tomaatti sisältää glykoalkaloideja. Tomaatin glykoalkaloideja kutsutaan tomatiiniksi. Suurina annoksina ne aiheuttavat kitkerän sivumaun ja ovat lievästi myrkyllisinä terveydelle haitallisia. Silloin tällöin ja pieninä määrinä etikkaliemeen säilöttyjä vihreitä tomaatteja voi nauttia.

Pihvitomaatti
Pihvitomaatteja