Sök efter växter

Rapea keräsalaatti


RAPEA KERÄSALAATTI (Lactuca sativa var. capitata)

Rapea keräsalaatti tunnetaan myös nimillä amerikansalaatti ja jäävuorisalaatti. Rapea keräsalaatti on kehittynyt villeistä salaattilaaduista. Itsenäisenä salaattilajina se on ensi kertaa tavattu Ranskassa 1700-luvulla, mistä se vietiin 1890-luvulla Yhdysvaltoihin. Amerikassa se sai nimen ”Iceberg”, jäävuori ja siitä tuli hyvin suosittu. Euroopassa sen laajamittainen viljely alkoi vasta toisen maailmansodan jälkeen, kun amerikkalaiset miehitysjoukot vaativat ravinnokseen jäävuorisalaattia.

Rapea keräsalaatti muodostaa pehmeää keräsalaattia tiivimmän kerän. Sen rapeat lehdet ovat paksut ja mehevät. Salaatin uloimmat lehdet ovat vihreät, sisälehdet lähes värittömät. Rapean keräsalaattia suositaan tuoresalaateissa, koska se pitää hyvin ryhtinsä ja pysyy salaattisekoituksissa kauniina. Sitä voi käyttää myös keitoissa ja padoissa, jolloin riittää lyhyt kuumennus.

Rapeutensa ja tiukan keränsä ansiosta tämä salaatti säilyy muita salaatteja paremmin. Se tulee kuitenkin säilyttää kylmässä, +2 – +5 asteen lämpötilassa.