Sök efter växter

Spagettikurpitsa


Spagettikurpitsa

SPAGETTIKURPITSA

Spagettikurpitsa on yksi kurpitsan lajikkeista. Ulkomuodoltaan se muistuttaa isoa hunajamelonia. Se on väriltään vaalea, keltainen. Spagettikurpitsan malto muuttuu kypsennettäessä spagettimaiseksi. Keskellä olevia siemeniä ei syödä. Ennen käyttöä siemenet poistetaan. Maultaan spagettikurpitsa on mieto.

Kurpitsa keitetään suolalla maustetussa vedessä tai kypsennetään uunissa noin 200 asteessa. Puolikkaan kurpitsan keittoaika on koosta riippuen noin 30 minuuttia tai paloina 15-20 minuuttia. Kypsän kurpitsan sisus kaavitaan esim. haarukalla tarjolle. Lisänä voi tarjota kasvis-, liha- tai kalakastiketta. Spagettikurpitsa käy myös pata- ja laatikkoruokiin, keittoihin ja muhennoksiin.

PATISSIONKURPITSA

Patissionkurpitsa on vaalea, keltainen tai vihreä piparkakkureunainen kurpitsa. Sitä tarjotaan suolalla maustetussa vedessä keitettynä, täytettynä tai kuorrutettuna. Kuorta ja siemeniä ei syödä.
Myytävänä on myös koristekurpitsoita, joita kuitenkin käytetään vain koristeluun. Niitä ei voi syödä.

KURPITSA (Cucurbita sp.)

Kurpitsat ovat kurkun ja melonien sukulaiskasveja. Ne muodostavat suuria kovakuorisia hedelmiä jotka ovat joko pitkiä tai pallomaisia. Suurimmillaan kurpitsat voivat kasvaa jopa 50 kilon painoisiksi. Kurpitsan malto on joko keltainen tai voimakkaan oranssi.

Kurpitsaa käytetään pääasiassa etikkasäilykkeisiin. Sitä voidaan kuitenkin myös raastaa ruokien lisäkkeeksi tai käyttää salaatteihin. Kurpitsa voi käyttää myös lämpimien ruokien valmistuksessa. Se käy mm. keittoihin, patoihin ja suolaisten leivonnaisten täytteeksi. Kurpitsasta voi tehdä myös makeita piirakoita, marmeladeja ja jälkiruokia.

Kurpitsat säilytetään viileässä, +8 – +12 asteen lämpötilassa. Kurpitsat ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.