Salaattifenkoli
SALAATTIFENKOLI (Foeniculum vulgare var. Azoricum tai dulche)
Salaattifenkoli muodostaa lehtiruusukkeen, jossa lehtien kannat paisuvat leveiksi ja meheviksi. Siten syntyy tiivis, nyrkin kokoinen lehtikantakimppu, joka käytetään ravinnoksi. Itse lehdet ovat hennot ja hienojakoiset, tilliä muistuttavat. Fenkolin maku on makeahko ja mausteinen, raakana anikseen vivahtava. Kypsennettäessä maku mietonee. Se ei tarvitse muuta esikäsittelyä kuin huuhtomisen.
Salaattifenkolia tarjotaan raakana salaateissa, dippivihanneksena tai juustolautasella. Kasvin kovimmat osat, varsi ja lehtiruodit, kannattaa irrottaa ja leikata hyvin ohuiksi suikaleiksi, jos sitä käytetään raakana salaateissa. Tilliä muistuttavat lehdet sopivat mausteeksi ja koristeeksi.
Kypsennettynä salaattifenkolia voi tarjota keitettynä liha- tai kalaruokien lisäkkeenä sellaisenaan. Fenkoli sopii myös pataruokiin, keittoihin, laatikoihin ja gratiineihin.
Salaattifenkoli säilytetään +2 – +5 asteessa, muovipussissa haihtumiselta suojattuna.