Sök efter växter

Maissi


MAISSI (Zea mays. var saccharata)

Maissi on Meksikosta kotoisin oleva viljakasvi. Sitä viljellään sekä ihmisten ravinnoksi että eläinten rehuksi. Maissi on maailman tärkeimpiä viljakasveja, se on tärkeä teollisuuden raaka-aine, josta valmistetaan mm. öljyä, tärkkelystä ja jauhoja. Maissi vaatii pitkän lämpimän ja aurinkoisen kasvukauden. Maissin tähkä on noin 20 senttiä pitkä, kiinteä, tasainen ja mehevä. Tähkät koostuvat keltaisista siemenistä, jotka kasvavat riveissä. Uloimpana kasvavat vihreät suojuslehdet.

Maissin jyvät syödään raakana tai kypsennettyinä. Tuoreet maissinjyvät sopivat salaatteihin, maissiohukaisiin, kastikkeisiin, keittoihin ja patoihin. Kokonaiset tähkät voi kypsentää vedessä keittäen, uunissa tai grillata. Markkinoilta löytyy myös minimaisseja, joita voi käyttää tavallisen maissin tavoin.

Maissinjyvät sisältävät sokeria, joka säilytettäessä muuttuu nopeasti tärkkelykseksi. Prosessissa maissi menettää osan mehukkuudestaan ja muuttuu jauhomaiseksi. Siksi maissi säilyy vain hyvin lyhyen aikaa. Jyvät saadaan tähkästä irti pitämällä tähkää pystyssä leikkuulautaa vasten ja leikkaamalla teävällä veitsellä ylhäältä alaspäin.

Maissi tulee säilyttää kylmässä +2 – +5 asteessa ja käyttää ruuaksi niin pian kuin mahdollista. Maissi säilyy paremmin jos sen suojuslehdet ovat paikoillaan.

Pakastettaessa maissintähkiä, käytäntö on osoittanut, että ilman suojalehtiä pakasteut tähkät on kätevää nostaa suoraan jäisinä grilliin. Pakastetuista maisseista suojalehtien irrottaminen jäisinä on hankalaa.

Huom. Maissiesite tästä. Voit tulostaa esitettä esimerkiksi hevi-osastolle maissiesittelyn yhteyteen.