Sök efter växter

Jamssi


JAMSSI / YAM (Cioscorea spp.)

Jamssi on yhteisnimitys joukolle Dioscorea -suvun lajeja, joita käytetään niiden tärkkelyspitoisten, maanalaisten varsimukuloiden vuoksi. Yli 90 % maailmassa tuotetusta jamssista on peräisin Länsi-Afrikan alueelta.

Jamssin mukulat ovat nukkaisia, pitkänomaisia ja tummanruskeita. Kooltaan jamssin mukulat ovat 5-10 kiloisia. Tuontijamssit ovat pienempiä, kooltaan noin 30 – 50 cm pituisia. Jamssin kuori on kova, karkea ja usein karvainen. Malto on vaaleaa ja kiinteää. Jamssi kuoritaan kuivana, jonka jälkeen se huuhdotaan vedellä. Märkänä jamssi on limainen ja vaikea käsitellä. Limaisuus häviää keitettäessä.

Jamssit kuuluvat maukkaimpiin trooppisiin mukuloihin. Jamssilla voi ruokaohjeissa korvata perunan tai maa-artisokan. Jamssi sopii hyvin leivonnaisiin ja paistettavaksi, mutta sitä voi myös keittää. Länsi-Afrikassa on erityisen yleistä ”fufu” -nimisen soseen valmistus keitetyistä ja muhennetuista jamssin mukuloista. Se on perusruokaa, jonka kanssa syödään maustettuja kastikkeita ja mahdollisesti lihaa tai kalaa.

Jamssi säilytetään viileässä, +10 – +14 asteessa.