Sök efter växter

Yleistä leikkokukista


Kukkatervehdys on paikallaan monissa erilaisissa tilaisuuksissa. Kukkien tulee sopia saajan ikään, sukupuoleen ja muuhun olemukseen. Kukkien tulee olla oikein valittuja myös siihen tilanteeseen, jossa ne ojennetaan. Juhlaviin tilanteisiin valitaan komeimmat kukat. Kukat annetaan aina ilman käärettä, poikkeuksena ovat ylioppilasruusut, jotka on usein pakattu läpinäkyvään kääreeseen, etteivät ne nuudu ennen veteen pääsyä. Jos kukkia on kuljetettu kauan kylmässä, niiden annetaan lämmitä jonkin aikaa ennen paketin avaamista.

Mikä kukka mihinkin tilanteeseen?

Eri kukkalajeja arvostetaan eri tavalla. Ruusu on vakiintunut yleisimmäksi onnittelukukaksi. Ruusun tilalla voidaan käyttää myös muitakin iloisen värisiä ja näyttäviä kukkia kuten gerberaa, iiriksiä, liljoja, orvokkeja ja tuoksuherneitä tai ruusukimppuun voidaan yhdistää ruusujen kauneutta korostavia kukkia, kuten freesiaa, ikiviuhkoa tai harsokukkaa.

Esitettäessä surunvalittelu viemällä tai lähettämällä kukkia, voidaan käyttää kaikkia hillityn värisiä kukkia, sinistä, violettia, vanhan roosan väristä, keltaistakin, ei kuitenkaan räikeitä oranssinvärisiä tai kirkkaanpunaisia kukkia. Valkoinen, rauhoittava väri kuuluu olennaisesti hautaustilaisuuteen, mutta toisinaan sitä käytetään jo liikaa. Kodissa kaivataan väriä surunkin keskellä.

Sairaalaan tai allergikoille vietävissä kukissa tulisi välttää voimakkaasti siitepölyä erittäviä ja voimakastuoksuisia kukkia. Näkövammaisille voidaan valita hyväntuoksuisia kukkia, kuten freesiaa, ruusua, syreenejä, tuoksuhernettä tai -orvokkia, jolloin saaja voi nauttia kukkien hyvästä tuoksusta.

Väreillä on oma viestinsä

  • Kukkien valinnassa otetaan huomioon eri värien vaikutus mielialoihin ja tunnelmaan.
  • Sinistä väriä pidetään rauhoittavana, viileänä ja valoisana. Se on miehinen väri, jonka sanotaan kuvaavan riippumattomuutta, vapautta ja uskollisuutta, mutta myös kaipausta ja romantiikkaa. Sinisiä kukkia mm. iirikset, ruiskaunokit, sini-ikiviuhkot ja krookukset.
  • Violetti väri liitetään usein kaipuuseen, synkkyyteen ja arvokkuuteen, ne voidaan liittää myös henkevyyteen ja mystiikkaan.
  • Purppura on rakkauden ja mahdin, arvokkuuden ja rikkauden vertauskuva.
  • Punainen vaikuttaa lämpimästi ja kiihottavasti. Se yhdistetään usein suuriin tunteisiin, rakkauteen, iloon ja voimaan.
  • Oranssi on lämmin väri, joka tuo mieleen auringon. Keltainen on lämmin, kevyt ja säteilevä väri. Keltaiset kukat tuovat auringonvaloa pimeään talveen.
  • Vihreää pidetään rauhoittavana värinä. Se yhdistetään usein nuoruuteen ja kypsymättömyyteen. Valkoinen on kirkas, tunteeton ja vapauttava. Se korostaa muiden kukkien värejä tekemättä kirjavaa vaikutelmaa.

lue lisää > leikkokukkien hoito