Valkokaali
VALKOKAALI / KERÄKAALI (Brassica oleracea var.capitata var. alba)
Valko- eli keräkaali on kaaleista suosituin. Se kuuluu vanhimpiin tunnettuihin vihanneksiin. Keräkaali jaetaan varhais-, kesä-, syys-, ja talvikaaleihin. Varhais- ja kesäkaalin kerät ovat löyhiä ja rapeita. Kokoonsa nähden ne ovat syyskaaleja kevyempiä. Syyskaalit ovat tiiviimpiä ja kookkaampia. Talvikaalit korjataan vasta lokakuussa, jolloin ne ovat kehittyneet erityisen tiiviiksi ja painaviksi.
Kaali on monikäyttöinen vihannes. Raakana se maistuu raasteissa ja salaateissa.
Kaali sopii hyvin keittoihin, muhennoksiin, kääryleisiin, murekkeisiin ja leivonnaisten täytteeksi. Maitohappokäymisen avulla valkokaalista tehdään terveellistä hapankaalia. Erityisen hyvin kaali sopii lampaanlihan seuraksi. Keitetty kaali tuoksuu voimakkaasti. Tuoksun aiheuttavat kaalin sisältämät rikkipitoiset yhdisteet.
Kaali säilyy parhaiten kylmässä, +2 – +5 asteen lämpötilassa. Paloiteltu kaali säilytetään muovin sisässä. Valkokaali, kuten kaikki muutkin kaalit, on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.