Sök efter växter

Piparjuuri


PIPARJUURI (Armoracia rusticana)

Piparjuuri on alunperin kaakkoiseurooppalainen laji, jota on viljelty koko Euroopassa.

Piparjuuri on kellertävänvalkoinen ja pitkänomainen juuri. Sen malto on valkoinen tai kellanvalkoinen. Piparjuuri sisältää sinappiöljyä, minkä vuoksi sen maku on kirpeä. Keitettäessä piparjuuri muuttuu helposti kitkerän makuiseksi, joten se kannattaa lisätä ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Piparjuuri sisältää runsaasti ravintokuitua, C-vitamiinia ja hivenaineita.

Piparjuurta käytetään mausteena kastikkeissa, muhennoksissa ja raasteissa. Sitä on perinteisesti tarjottu paahtopaistin ja graavatun tai kylmäsavustetun kalan lisäkkeenä. Piparjuurella voi myös maustaa etikkasäilykkeiden liemen ja maustevoin.

Piparjuuri säilytetään kylmässä +2 – +5 asteessa.