Sök efter växter

Mustajuuri


MUSTAJUURI (Scorzonera hispanica)

Mustajuuri on voikukan sukulainen, joka kasvaa luonnonvaraisena Välimeren maissa ja Aasiassa. Pohjoismaissa mustajuuri menestyy erinomaisesti.

Mustajuuri on 20-30 cm pitkä juuri, jonka kuori on mustanruskea ja malto lähes valkoinen. Kuoren rikkouduttua mallosta erittyy maitiaisnestettä, jonka seurauksena kasvi tummuu ja kuivuu. Siksi kuoritut mustajuuret tulee säilyttää sitruunalla maustetussa vedessä. Mustajuuri sopii mainiosti diabeetikoille. Sen sisältämät hiilihydraatit ovat nimittäin suurelta osin inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Mustajuuressa on runsaasti rautaa.

Hauraat mustajuuret kuoritaan ohuelti juoksevassa vedessä tai välillä veteen kastaen. Kuoritut juuret pannaan sitruunalla tai etikalla maustettuun veteen tai suoraan keitinveteen tummumisen estämiseksi.

Mustajuuri muistuttaa maultaan ja käyttötavoiltaan parsaa. Sitä tarjoillaan sellaisenaan keitettynä tai kuorrutettuna. Mustajuurta voi käyttää myös keitoissa, sosekeitoissa, gratiineissa, salaateissa sekä liha- ja kalaruokien lisäkkeenä esimerkiksi muhennoksena.

Mustajuuri säilytetään kylmässä, +2 – +5 asteessa.