Sök efter växter

Mukulaselleri


Mukulaselleri

MUKULASELLERI / JUURISELLERI (Apium graveolens var. rapaceum)

Mukulaselleri on peräisin Välimeren seudulta. Sen jäännöksiä on löytynyt Egyptiläisistä haudoista ajalta 1100 eKr. Pohjoismaissa se tunnettiin jo 1300-luvulla, jolloin sitä alettiin käyttää lääkekasvina.

Mukulaselleri (juuriselleri) muodostaa pyörehkön valkomaltoisen mukulan. Sivujuurien ja lehtien jättämien arpien vuoksi mukula on rosoinen. Mukulasellerin maku on hyvin aromaattinen, hiukan makeaan vivahtava. Varhaissellereistä voi käyttää ruuaksi myös naatit. Myöhemmin ne muuttuvat puiseviksi. Hyvä mukulaselleri on kiinteä ja painaa 200-800 grammaa. Sellerin leikkauspinta tummuu helposti selleristä erittyvien aineiden reagoidessa hapen kanssa. Mukulaselleri sisältää paljon proteiineja ja hivenaineita, erityisesti kaliumia.

Mukulaselleri on voimakkaan makuinen syötäväksi sellaisenaan. Kypsentäminen miedontaa sen makua. Mukulaselleriä käytetään yleisimmin liemijuureksena. Lisäksi sitä käytetään salaatteihin, raasteseoksiin, patoihin, kastikkeisiin, keittoihin ja gratiineihin. Keitettyjä selleriviipaleita voi myös leivittää ja paistaa pannulla kasvispihveiksi.

Mukulaselleri säilytetään kylmässä, +2 – +5 asteessa, mielellään muoviin käärittynä. Selleri on arka etyleenille, joten se kannattaa sijoittaa kauas runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista.