Ruokaisa papusalaatti
- 1 kg härkäpapuja (300 g ilman palkoja)
- 4 perunaa
- 1 (makea) sipuli
- 1 roomansalaatti tai 2 sydänsalaattia
- 70 g lehtikaalia tai babypinaattia
- 5 retiisiä
- Marinadi:
- 1 dl rypsiöljyä
- 0.5 dl omenaviinietikkaa
- 0.5 dl omenatäysmehua
- 2 rkl hunajaa
- 2 rkl tuoretta, hienonnettua persiljaa
- 1 rkl tuoretta, hienonnettua rosmariinia
- 0.5 tl suolaa
- 0.25 tl mustapippuria
Poista härkäpavuista palot ja poimi sisältä siemenet, joita voi kutsua myös pavuiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä niin, että pinnan kalvo muuttuu läpikuultavan maitomaiseksi. Tähän menee 3–5 minuuttia. Jäähdytä ja valuta. Poista kuori. Se muljahtaa kuoresta helposti, kun rikkoo ensin kalvon siemenen päästä. Jos käytät leikkopapuja, huuhdo ja paloittele ne ja keitä 5–7 minuuttia.
Keitä perunat ja paloittele ne. Kuori ja hienonna sipuli.
Sekoita marinadin ainekset. Siirrä pavut, perunat ja sipuli tilavaan astiaan ja valele päälle marinadi. Kääntele kahden lusikan avulla. Jätä maustumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Huuhtele ja leikkaa salaatti ja lehtikaalin tai pinaatinlehdet leveiksi suikaleiksi. Viipaloi retiisit. Levitä nämä laakealle tarjoiluvadille tai suoraan lautasille.
Nostele marinoitu papu-peruna-sipuliseos salaattiainesten päälle niin, että myös osa marinadista tulee mukaan salaattiin. Tarjoa papusalaatin kansaa paahdettua ruisleipää kuutioiksi leikattuina krutonkeina.
Vinkki: Voita vaihtaa härkäpavut palkoineen syötäviin papuihin, esimerkiksi 300 grammaan leikkopapuja.
Ohje: Pirjo Toikkanen, ruokatoimittaja, kotitalousopettaja
Luokka:
Palkokasvit, Peruna, muut tärkkelyskasvit, Salaatit, Salaatit ja marinoidut kasvikset, raasteet, Vegetaariset ohjeet