Parhaat perunapiirakat
Portioner
Taikina
- 2 dl kylmää vettä
- 2 rkl öljyä tai voisulaa
- 0.75 tl suolaa
- 3 dl ruisjauhoja
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1.5 kg perunoita
- 2 dl maitoa
- 2 kpl munaa
- 50 g voita tai margariinia
- 1 tl suolaa
- Keitä kuoritut perunat kypsiksi. Valuta keitinvesi pois ja soseuta perunat.
- Lisää soseeseen maito, munat, voi tai margariini sekä suolaa maun mukaan.
- Valmista kuoritaikina sillä aikaa, kun täytteen perunat kypsyvät. Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja jauhot. Vaivaa taikinaa hetken aikaa, jotta kaulittavuus paranee.
- Leivo taikinasta tanko ja jaa 25 palaksi. Pyörittele palat palloiksi. Litistä jauhotetulla työpöydällä matalammiksi ja pane levyjen päälle kelmu. Kauli taikinalevyt pyöreiksi piirakankuoriksi jauhoja apuna käyttäen. Pane ne työpöydälle limittäin, ripottele väliin jauhoja kiinnitarttumisen estämiseksi ja pidä kelmun alla.
- Levitä kuorille perunatäytettä ja rypytä piirakat pyöreiksi. Paista piirakoita 275 – 300 asteessa uunin keskiritilätasolla 12 – 15 minuuttia, kunnes täytteessä on muutamia ruskeita läiskiä. Peitä piirakat uunista ottamisen jälkeen voipaperilla ja liinalla, jotta kuoret pehmenevät.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry
Luokka:
Lakto-ovovegetaariset ohjeet, Peruna, muut tärkkelyskasvit, Suolaiset leivonnaiset, Välipalat, pienet syötävät