Juureslastut
Portioner
Ohje
- 2 kpl palsternakkaa
- 3 kpl porkkanaa
- 2 kpl punajuurta (tai lanttua tai naurista)
- 0.5 dl rypsiöljyä
- suolaa
- Kuori juurekset ja leikkaa kaikki ohuiksi lastuiksi mieluiten sähköisellä, esimerkiksi monitoimikoneen vihannesleikkurilla. Voit kokeilla myös ns. mandoliinia.
- Taputtele juuresviipaleet kuiviksi talouspaperin avulla. Palsternakka sopii hyvin kuivattavaksi, koska sen kuiva-ainepitoisuus on suuri. Taputtele punajuurisiivuja huolellisesti, koska punajuuri on hyvin mehukasta.
- Nosta ohuet juuresviipaleet kukin juures erikseen kulhoihin ja valuta joukkoon tilkka öljyä. Kääntele, jotta öljy sekoittuu tasaisesti.
- Levitä juureslastut leivinpaperoiduille pelleille niin, että viipaleita ei ole päällekkäin. Kiertoilmauuniin voit laittaa samalla kertaa useamman pellillisen ja tavalliseen vastusuuniin pellin kerrallaan.
- Paista juuresviipaleita 225-asteisessa uunissa, kunnes reunat hieman käpristyvät ja ruskistuvat. Palsternakka kuivuu nopeimmin, noin 10 minuutissa, porkkana vie hiukan enemmän, mutta viipaleen kokokin vaikuttaa. Punajuuri vaatii ainakin 15 minuuttia.
- Uunista ottamisen jälkeen mausta lastut ripauksella suolaa ja anna niiden kuivua vielä huoneenlämmössä ainakin vuorokauden ajan leivinpapereiden päälle levitettyinä.
- Siirrä lastut mieluiten paperipusseihin ja tarjoa sellaisinaan naposteltaviksi.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry
Luokka:
Juurekset, Uuni- ja grilliruoat, Välipalat, pienet syötävät, Vegetaariset ohjeet