Hae reseptiä

Imelletty hyvä perunalaatikko

Annosmäärä
Ohje
  • 1 kg perunoita (esim. Rosamunda, Nicola, Siikli tai Matilda)
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 4 dl maitoa
  • 2 rkl margariinia tai voita
  • 0.75 tl suolaa
  • ripaus valko- tai mustapippuria
  • 1 rkl siirappia tai hunajaa
  • hiven muskottia, kanelia tai kardemummaa
  • Keitä perunat kypsiksi kuorineen vedessä, jota ei ole maustettu suolalla tai käytä höyrykattilaa.
  • Kuori perunat heti kuumina ja soseuta esimerkiksi sähkövatkaimella. Perunasoseen lämpötilan tulisi tässä vaiheessa olla 55 – 60-asteista.
  • Ripottele lämpimän soseen pinnalle vehnäjauhot ja painele ne soseeseen.
  • Anna seoksen imeltyä 55 – 60-asteisessa uunissa kannella peitettynä 5 – 6 tuntia tai kattilassa esimerkiksi kylmälaukussa seuraavaan päivään.
  • Tarkista maistamalla, että sose on makeutunut ennen kuin jatkat. Jatka tarvittaessa imellyttämistä pitämällä sosetta lämpöisessä paikassa. Kun perunaseos imeltyy, se samalla löystyy.
  • Sekoita soseeseen maito, sulatettua margariinia tai voita sekä suolaa, pippuria, siirappia ja halutessasi muskottia.
  • Jaa löysä seos voideltuihin uunivuokiin niin, että täytät vuoat vain puolilleen, ettei imeltynyt, löysä massa kuohu uuniin.
  • Paista perunalaatikkoa 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

Huom.

  • Perunalajikkeen valinta jakaa imelletyn perunalaatikon tekijät kahteen koulukuntaan: soseutuvien ja kiinteiden perunoiden kannattajiin. Imellyttäminen onnistuu sekä soseutuvista että kiinteistä. Kiinteän Nicolan suosio imellyttämiseen perustunee siihen, että Nicola sisältää melko paljon makeutta jo sinänsä.
  • Perunalaatikkoon tarvittavan maidon määrä vaihtelee perunalajikkeen mukaan: jauhoinen, tärkkelyspitoinen peruna tarvitsee enemmän nestettä kuin kiinteämaltoinen peruna. Ennen paistovaihetta seoksen tulee olla löysää.
  • Jos pakastat imellettyä perunalaatikkoa, tee se heti imeltymisen jälkeen ennen paistovaihetta.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry.

Luokka:

Lakto-ovovegetaariset ohjeet, Lämpimät lisäkeruoat, Peruna, muut tärkkelyskasvit, Uuni- ja grilliruoat