Imelletty hyvä perunalaatikko
Annosmäärä
Ohje
- 1 kg perunoita (esim. Rosamunda, Nicola, Siikli tai Matilda)
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 4 dl maitoa
- 2 rkl margariinia tai voita
- 0.75 tl suolaa
- ripaus valko- tai mustapippuria
- 1 rkl siirappia tai hunajaa
- hiven muskottia, kanelia tai kardemummaa
- Keitä perunat kypsiksi kuorineen vedessä, jota ei ole maustettu suolalla tai käytä höyrykattilaa.
- Kuori perunat heti kuumina ja soseuta esimerkiksi sähkövatkaimella. Perunasoseen lämpötilan tulisi tässä vaiheessa olla 55 – 60-asteista.
- Ripottele lämpimän soseen pinnalle vehnäjauhot ja painele ne soseeseen.
- Anna seoksen imeltyä 55 – 60-asteisessa uunissa kannella peitettynä 5 – 6 tuntia tai kattilassa esimerkiksi kylmälaukussa seuraavaan päivään.
- Tarkista maistamalla, että sose on makeutunut ennen kuin jatkat. Jatka tarvittaessa imellyttämistä pitämällä sosetta lämpöisessä paikassa. Kun perunaseos imeltyy, se samalla löystyy.
- Sekoita soseeseen maito, sulatettua margariinia tai voita sekä suolaa, pippuria, siirappia ja halutessasi muskottia.
- Jaa löysä seos voideltuihin uunivuokiin niin, että täytät vuoat vain puolilleen, ettei imeltynyt, löysä massa kuohu uuniin.
- Paista perunalaatikkoa 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.
Huom.
- Perunalajikkeen valinta jakaa imelletyn perunalaatikon tekijät kahteen koulukuntaan: soseutuvien ja kiinteiden perunoiden kannattajiin. Imellyttäminen onnistuu sekä soseutuvista että kiinteistä. Kiinteän Nicolan suosio imellyttämiseen perustunee siihen, että Nicola sisältää melko paljon makeutta jo sinänsä.
- Perunalaatikkoon tarvittavan maidon määrä vaihtelee perunalajikkeen mukaan: jauhoinen, tärkkelyspitoinen peruna tarvitsee enemmän nestettä kuin kiinteämaltoinen peruna. Ennen paistovaihetta seoksen tulee olla löysää.
- Jos pakastat imellettyä perunalaatikkoa, tee se heti imeltymisen jälkeen ennen paistovaihetta.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry.
Luokka:
Lakto-ovovegetaariset ohjeet, Lämpimät lisäkeruoat, Peruna, muut tärkkelyskasvit, Uuni- ja grilliruoat